• home
 • video
 • pas verschenen

  "De supporters zijn het beu om steeds de Di Maria's, Higuains en Agüero's te zien"

  Matias Suarez

  Suarez speelt tegenwoordig in z'n thuisland bij River Plate.

  De Argentijnse nationale selectie heeft er een gloednieuw gezicht bij: ex-Anderlecht-speler Matias Suarez mag voor het eerst het nationale tenue aantrekken. "De Argentijnen hebben nood aan een frisse wind", verklaart Hernan Losada.

  "Het was tijd voor nieuwe, lokale namen bij Argentinië"

  Voor het eerst opgeroepen worden voor de nationale ploeg op je dertigste. Het is niet zo gebruikelijk, al overkwam het Ruud Vormer onlangs ook bij Oranje. Dat het een verrassing is, mag dan ook wel gezegd worden. Hernan Losada, kenner van het voetbal in zijn thuisland, liet bij Sporza zijn licht schijnen op de selectie van Suarez.

   

  "Het was een verrassing voor iedereen", vertelt Losada. "Maar het heeft vooral te maken met de situatie in de Argentijnse nationale ploeg. Ze hebben nood aan nieuwe gezichten, aan een frisse wind. Na een generatie die geen enkele titel kon winnen en drie finales verloor met namen die enkel in Europa spelen, is het nu het moment om nieuwe namen op te roepen voor de oefenmatchen."

   

  De keuze van Suarez om te verhuizen naar River Plate in Argentinië was volgens Losada misschien wel de reden tot de selectie. "De supporters in Argentinië zijn het misschien wat beu om altijd de Di Maria's, Higuains en Agüero's te zien. Ze hebben nood aan nieuwe spelers uit de lokale competitie."

   

  De populariteit van de Gouden Schoen-winnaar van 2011 is in Argentinië ook gestegen. "In Belgrano (waar hij voor en na zijn periode bij Anderlecht speelde, red) is hij al heel populair. Maar zijn transfer naar River Plate heeft hem nog populairder gemaakt. In Argentinië zijn we echte voetbalfreaks. We praten 24 op 7 over voetbal, elke nieuwe speler in de hoogste klasse wordt meteen bekend."

  De supporters in Argentinië zijn het misschien wat beu om altijd de Di Maria's, Higuains en Agüero's te zien.

  "Selectie is vooral voor de Copa América dit jaar"

  Met zijn 30 jaren op de teller is Suarez niet meteen het jongste veulen in de Argentijnse stal. "Met het komend WK (pas in 2022, red) in het achterhoofd is dat zeker niet jong", verklaart Losada. "Maar de selectie werd nu meer gemaakt in functie van de Copa América dit jaar."

   

  "Of de Suarez van nu veel verschilt van die bij Anderlecht? Hij is een beetje meer volwassen geworden denk ik. Hij is en blijft een speler die met één actie het verschil kan maken, maar nu kiest hij beter zijn momenten, kiest hij ook beter zijn positie op het veld en kan hij de bal goed in de ploeg houden. Hij is ook fysiek heel sterk en blessurevrij."

   

  Ook opvallend in de Argentijnse selectie: de terugkeer van Lionel Messi. Al is het maar voor een oefenmatch. "Klopt, maar ik ben er zeker van dat hij een deel zal uitmaken van de selectie voor de Copa América."

   

  "Dat heeft veel met publiciteit, reclame en contracten te maken. Waarschijnlijk heeft hij een contract bij Adidas en verschillende andere sponsors getekend, wat hem verplicht om te spelen bij het nationale elftal."

  Matias Suarez

  Suarez scoorde de laatste zeven wedstrijden drie keer voor River Plate.

  De Laet: "Het hart van Suarez is nog steeds paars"

  Ook Dimitri De Laet, die Suarez volgt in Argentinië, was verrast met de selectie. "Op zijn leeftijd is dat ook niet meer evident, zeker niet na wat er de laatste jaren allemaal gebeurd is. Hij had de hoop al opgeborgen, nu is het een jeugddroom die uitkomt. Het feit dat hij intussen bij het grote River Plate zit, zal ook wel een rol gespeeld hebben. Het was geen makkelijke keuze, maar het gaat hem daar goed.”  

   

  “Moest Anderlecht hem aan het begin van dit seizoen de mogelijkheid hebben geboden om terug te keren, denk ik dat hij daar met veel plezier op was ingegaan. Zijn hart is nog altijd paars, een stom voorbeeld daarvan zijn zijn bandhanddoeken. Zelfs daarop prijkt nog altijd het logo van Anderlecht.” 

   

  “Mati zou nog makkelijk in België meekunnen, daar twijfel ik geen seconde aan. De verdedigers van de Jupiler Pro League zijn miniemen in vergelijking met wat daar in Argentinië rondloopt. Hij heeft daar trouwens onlangs nog een doelpunt gemaakt zoals er niet veel in onze competitie dat zouden kunnen.” (video onderaan artikel)

  Mati zou nog makkelijk in België meekunnen. De verdedigers van de Jupiler Pro League zijn miniemen in vergelijking met wat daar in Argentinië rondloopt.

  Dimitri De Laet
  Matias Suarez bij Anderlecht

  "Suarez zijn hart is nog steeds paars"

  Het doelpunt van Suarez