• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Deze 5 reglementswijzigingen kunnen voetballers maar beter onthouden

  Het beruchte onopzettelijke handspel van Ruud Vormer tegen Standard in 2018.

  Het beruchte onopzettelijke handspel van Ruud Vormer tegen Standard in 2018.

  Deze week raakte bekend dat enkele spelregels in het voetbal vanaf volgend seizoen een lichte wijziging zullen ondergaan. Eddy Demarez zet voor u de belangrijkste zaken op een rijtje, Filip Joos gaat wat dieper in op de gevolgen.

  Eddy Demarez vertelt wat er verandert:

  1. Onopzettelijk hands bij doelpunt wordt bestraft

  Gedaan met discussies over voorafgaand onopzettelijk handspel bij een doelpunt: een goal wordt vanaf volgend seizoen sowieso afgekeurd als er hands aan voorafging, ook als het onopzettelijk was.

   

  "Ik snap dat deze regel voor duidelijkheid zorgt", zegt Filip Joos. "Het is heel moeilijk om als scheidsrechter of VAR te beslissen of iemand de bal al dan niet opzettelijk met zijn hand speelt. Je kunt niet in het hoofd van een speler kruipen. Vanaf nu is het zeker: een bal tegen de hand wordt afgekeurd. Voor de mensen zal het duidelijker zijn."

   

  "Maar wat raar is: het geldt alleen voor de aanvallende partij, terwijl een verdediger soms toch ook voordeel haalt uit onopzettelijk handspel. Trouwens, ook aanvallers krijgen de bal soms onvrijwillig op hun hand."

  Deze regel is er om de VAR te helpen en dat is verkeerd. Het voetbal moet de VAR niet helpen. Het is de VAR die het voetbal moet helpen.

  Filip Joos

  "Ik denk dat deze regel gemaakt is om de VAR te helpen en dat vind ik verkeerd. Het voetbal moet de VAR niet helpen. Het is de VAR die het voetbal moet helpen. Ik begrijp dat het om een zeer moeilijk te interpreteren situatie gaat, maar om dan te zeggen: "we interpreteren ze niet meer", dat vind ik vreemd. Dat is capituleren voor de VAR. Zo eindigt het ooit dat elke bal op de hand hands is en dat zou slecht zijn voor het voetbal."


  "De vraag is ook: hoe ver ga je terug? Als er onvrijwillig handspel gebeurt op het middenveld en 7 seconden later krijg je een voorzet en een doelpunt, fluit je het dan af omdat de VAR ziet dat het hands was? Dat zullen we nog moeten zien."

  2. Een speler moet de kortste route van het veld nemen

  Ook gedaan vanaf volgend seizoen: spelers die in de gaten hebben dat ze gewisseld zullen worden en nog snel even naar de overkant van het veld lopen om wat tijd te rekken. Een speler moet het veld verlaten langs dichstbijzijnde zij- of achterlijn.

   

  "Voor het tijdrekken is dat goed, maar het is een beetje jammer dat de emotie bij de wissel wat minder zal zijn", vindt Filip Joos. "De camera zal niet blijven volgen. Spelers die geen handje geven, dat was top als je dat zag. Dat zal je nu minder zien."

   

  "Maar dat is een klein nadeel vergeleken bij het grote voordeel dat niemand meer naar de overkant van het veld zal lopen vlak voor een wissel. Ik voorspel dat ze nu naar het exacte middelpunt van één speelhelft zullen gaan, want dat is de verste afstand naar de kant."

  Een wissel langs de zijlijn

  Dit beeld zullen we mogelijk minder zien vanaf volgend seizoen.

  3. Muurtje is voorbehouden voor verdedigers

  Geen oorlog meer tussen spelers van de verdedigende ploeg en de aanvallende ploeg om een plaats in het muurtje vanaf volgend seizoen. Spelers van de aanvallende ploeg moeten dan minstens een meter van de muur verwijderd zijn.

   

  "Een meter verwijderd? Dat vind ik raar", zegt Joos. "Dan kun je toch nog steeds het zicht van de doelman belemmeren? Ik denk dat het niet eens een supernadeel is voor de aanvallende ploeg."

   

  "Ik begrijp wel dat je dat geduw in de muur wilt vermijden, maar het hoeft ook niet te clean te worden. Aanvallers die nog in de laatste seconde in dat muurtje gaan staan, dat heeft toch ook wel een zekere charme en die verdwijnt weer op deze manier."

  Gedaan met de vreemde eend in de bijt.

  4. Doeltrap aannemen mag ook binnen de zestien

  Vanaf volgend seizoen is de ontvanger van een doeltrap niet meer verplicht om de bal pas buiten de eigen zestien aan te raken. "Een heel goeie wijziging", vindt Filip Joos.

   

  "Het gebeurt zeer vaak dat een verdediger onder druk staat en dan maar snel de bal aanneemt in het strafschopgebied, in de wetenschap dat de lijnrechter zal vlaggen. Je had altijd een achterpoortje. Daar ergerde ik me wel aan, want je kon daar geen geel voor krijgen, terwijl het eigenlijk spelbederf was."

   

  "Voor de verdedigende ploeg is dit dus een slechte regel, want het achterpoortje verdwijnt. Druk zetten als aanvaller gaat meer opleveren. Ik denk dat we zeker in de beginfase meer goals zullen zien."

  Een heel goeie wijziging, want druk zetten zal meer opleveren. Ik denk dat we in het begin meer doelpunten zullen zien.

  Filip Joos

  5. Keeper met één voet op de lijn bij penalty

  Bij een strafschop is een doelman niet langer verplicht om met zijn twee voeten op de doellijn te blijven staan, één voet volstaat. "Ik vind dat een rare regel om te veranderen. Ik had niet het gevoel dat daar behoefte aan was, maar misschien zien doelmannen dat anders", zegt Joos.

   

  "Misschien heeft het ermee te maken dat steeds meer spelers die een penalty trappen de kunst beheersen om te wachten bij de aanloop tot een keeper een kant kiest. Misschien geef je met deze regel een klein beetje terug aan de doelmannen. Toch heb ik er zelf nooit bij stilgestaan dat dit voor verbetering vatbaar was."

  Eén voet op de doellijn is het devies voor een doelman.

  Eén voet op de doellijn is het devies voor een doelman.