• home
 • video
 • pas verschenen

  Rwanda herleeft door de koers: "Op Muur van Kigali staan 500.000 toeschouwers"

  Muur van Kigali

  Renners fietsen de Muur van Kigali op.

  Straten vol supporters, geschreeuw van alle kanten, sfeer zoals je het nog nooit eerder meemaakte... Nee, we hebben het niet over de Tour de France, wél over de Ronde van Rwanda.

  Niet alleen in België is de koers groots. Ook in Rwanda wordt de wielersport alsmaar populairder. Afgelopen week vond de Ronde van Rwanda plaats. Een 8-daagse koers door het land van de duizend heuvels. Bovendien zou het zelfs kunnen dat het WK wielrennen er in 2025 zal plaatsvinden.

  "400.000 à 500.000 mensen op Muur van Kigali"

  Vorig jaar trok het programma 'Vranckx en de Nomaden' naar de Ronde van Rwanda. De Afrikaanse wielersfeer op de Muur van Kigali maakte indruk. "Op die Muur van Kigali staan 400.000 à 500.000 man de renners aan te moedigen", zegt Herman Beysens, die als vip-chauffeur rondreed in die Ronde van Rwanda. "De koers zorgt hier in Rwanda voor vrede en liefde."

  "Rwandezen hebben zich de koers eigen gemaakt"

  Sterling Magnell coacht team Rwanda en gelooft in de jonge wielrenners en de koers in Rwanda. "Het is verfrissend om te zien dat ze zich een sport, die gedomineerd wordt door het Westen en Europa, helemaal eigen hebben gemaakt."

  "De wielersport verenigt de mensen hier"

  "Sinds de Ronde van Rwanda is er minder ongenoegen en haat in het land. Dat is heel merkbaar. De wielersport verenigt de mensen hier", zegt Beysens die zichzelf een blanke Afrikaan noemt.

   

  Beysens vindt trouwens geen renners meer die het aandurven om in Rwanda te komen koersen. Het is dan ook het land van de duizend heuvels. "Het is er geen meter plat, hé. Ja, misschien 5 meter, dat is alles!"

  Winnaar Ronde van Rwanda: "We zijn samen, verenigd, als één volk"

  De Rwandese genocide in 1994 heeft het land getekend. Voor ronde-winnaar Samuel Mugisha voelt de Ronde van Rwanda aan als een nieuwe start. "We kunnen opnieuw beginnen, in een nieuw land. We zijn samen, verenigd als één volk", zegt Mugisha.