• home
 • video
 • pas verschenen

  "Jordan blijft nummer 1, maar verschil met James wordt kleiner"

  LeBron James is afgelopen nacht Michael Jordan voorbijgestoken in de topschutterlijst aller tijden van de NBA, ook al gingen zijn LA Lakers opnieuw onderuit. Wat schort er eigenlijk bij de Lakers? En wie is nu eigenlijk de beste aller tijden? Sporza legde zijn oor te luister bij NBA-kenner Dennis Xhaët van PlaySports.

  Topscorers aller tijden in de NBA
  1. Kareem Abdul-Jabbar 38.387 ptn
  2. Karl Malone 36.928
  3. Kobe Bryant 33.643
  4. LeBron James 32.311
  5. Michael Jordan 32.292

  Dat LeBron James in bovenstaand lijstje nu hoger dan Michael Jordan prijkt, doet voor Dennis Xhaët weinig ter zake in de discussie wie de beste speler aller tijden is. "Ik denk dat ik wel wat bevoordeeld ben, want ik heb basketbal leren kennen door Michael Jordan. Voor mij zal hij altijd iets extra's hebben, net zoals LeBron voor de jongeren die nu met hem opgroeien", vertelt Xhaët.

   

  "Ik heb ze allebei zien spelen en voor mij blijft Jordan de nummer 1, al wordt het verschil tussen de twee met de jaren kleiner. Als LeBron James gestopt is, spreken we misschien wel van 1A en 1B."

   

  Wat maakt Jordan dan nog beter? "Hij was veel meer een killer dan James dat is. Bij zijn tegenstanders boezemde hij volgens mij ook meer angst in. Jordan was de ultieme winnaar en daar gaat het toch nog altijd om in de sport."

   

  "Jordan-adepten argumenteren ook altijd dat hij 6x de NBA-finale speelde én won, terwijl LeBron maar 3 titels heeft. Die redenering houdt weinig steek. LeBron James heeft 9 keer de finale gespeeld, waarvan 8 keer op rij. Dat is waanzinnig. LeBron is fantastisch, laat dat duidelijk zijn. Hij is met voorsprong de nummer 2."

  Michael Jordan

  Michael Jordan

  "Hoe LeBron verdedigt, is teleurstellend"

  LeBron James zorgde woensdag dan wel voor een mijlpaal, zijn LA Lakers verloren wel opnieuw. Zo dreigt LeBron voor het eerst sinds 2005 de play-offs te missen. "Dit seizoen zal wel een beetje een vlek blijven op zijn palmares", denkt Xhaët. "Een van de beste spelers aller tijden bij een van de meest succesvolle clubs uit de geschiedenis: de verwachtingen waren heel hoog."

   

  "Het is niet de meest geweldige ploeg, dus die huidige malaise is zeker niet allemaal zijn schuld. Toch draagt hij een zekere verantwoordelijkheid."

   

  "Het klopt dat hij een aantal wedstrijd geblesserd was en dat heeft zeker een impact gehad. Maar ook de cijfers mét LeBron zijn niet zo goed. Defensief vind ik hem slechter dan ooit. Hij verdedigt gewoon niet en dat is teleurstellend voor de op een na beste speler aller tijden, zeker als je weet hoe een geweldige verdediger hij kán zijn."

  "Anthony Davis-saga heeft grote impact"

  Sinds LeBron James weer fit is, verloren de Lakers 10 van hun 14 wedstrijden. Bovendien maakt James bij momenten een lusteloze indruk. "Dat is toch iets wat je bij Jordan nooit zou gezien hebben", meent Dennis Xhaët. "Jordan zou de bal in handen nemen en het wel alleen doen. Die wil echt niet verliezen."

   

  "Het engagement van James is op dit moment niet wat je van hem verwacht. Hij lijkt veel minder geïnteresseerd om de ploeg te doen winnen. Dat ziet de rest van het team ook en dat straalt af op de jonge kerels in het team."

   

  "Dat de Lakers er onlangs niet in slaagden om Anthony Davis binnen te halen, heeft ook een grote impact gehad. De Lakers waren bereid om bijna iedereen op te geven in ruil voor Davis en daar had LeBron zeker zijn stem in. Als die transfer dan niet doorgaat en je beseft als jonge kerel dat de leider van de ploeg jou eigenlijk liever weg wilde, dan heeft dat uiteraard negatieve gevolgen voor het team."

   

  "En dus ziet het er nu naar uit dat de Lakers de play-offs niet zullen halen. Ze hebben al veel achterstand en bovendien nog een loodzwaar schema. Dat wordt pijnlijk voor LeBron James, want hij is toch ook een winnaar. Zijn blesssure rond nieuwjaar heeft veel verpest, maar het is dus zeker niet alleen dat."