• home
 • video
 • pas verschenen

  De Vreese in Taxi Ruben: "Vino stond me zelf op te wachten met een shake en een handdoek"

  Laurens De Vreese

  Laurens De Vreese bijt de spits af in onze nieuwe reeks Taxi Ruben.

  Na de Omloop Het Nieuwsblad heeft Ruben Van Gucht Laurens De Vreese naar zijn hotel gebracht. De Astana-renner bleek een vat vol verhalen en anekdotes. "Vinokoerov is een erg warme mens", vertelt hij in Taxi Ruben over zijn chef Aleksandr Vinokoerov.

  Bekijk de eerste aflevering van Taxi Ruben:

  Ruben Van Gucht speelt de komende weken taxichauffeur voor het wielerpeloton. In de eerste aflevering pikte hij Laurens De Vreese na de Omloop. De Belg van Astana finishte als 17e in Ninove.

  De Rus in De Vreese

  Laurens De Vreese is bezig aan zijn 5e seizoen bij Astana. "Het is normaal dat je dan ook al wat Russisch spreekt. Het is best moeilijk, zeker de klanken en de uitspraken. En ik ben ook niet de verstandigste", neemt hij zichzelf op de korrel. "Mijn voicemail is ook in het Russisch. Wat ik zeg? Dat Laurens De Vreese een gevaarlijke man is."

   

  De Vreese forceerde destijds zelf zijn overstap van Topsport Vlaanderen naar Astana. "Er was de Tourproloog in Nice en ik ben met mijn vrouw naar daar gereden met het plan om te solliciteren bij Astana. Ik had wel geen pasje, dus ik heb een hele dag moeten zoeken om tot bij de ploegbus te geraken."

   

  "Vino was net gaan eten met Merckx, maar dokter De Maeseneer kon toch een afspraak voor mij regelen. Toen hij aankwam, nam hij mij meteen mee naar het hotel. Daar zat ik dan in een busje zonder stickers, omringd door Russen. Die dag was het nog niet meteen in kannen en kruiken, maar het was wel het begin."

  Ik ben naar de proloog van de Tour gereden om mij aan te bieden bij Astana.

  Laurens De Vreese

  De rapper in De Vreese

  Voor Laurens De Vreese is er meer dan de fiets alleen. Zo nam hij onlangs een rapclip op met zijn ploegmaats van Astana. "Dat was mijn idee", oppert hij. "Ik hou van dat soort amusement. Daarom ben ik ook een grote fans van criteriums."

   

  "We begonnen eerst wat grappen te maken over collega's en daar werden dan kleine strofes van gemaakt. Op YouTube vind je beats die je eronder kunt zetten. In de Ronde van Dubai zijn we dan begonnen met de opname van de clip. Toen kwamen we er ook achter dat je dat best in een geluidsstudio opneemt."

   

  "Sinds kort staat het nummer ook op Spotify. Het werd 's nachts uitgebracht en toen ik 's ochtends opstond, had ik 83 berichtjes. Bijna allemaal positief. In de Tour Down Under kwam ook bijna iedereen in het peloton mij proficiat wensen: Sagan, Porte,... En nu zijn we aan het cashen, hé", lacht De Vreese.

  De Jacques Vermeire-fan in De Vreese

  Laurens De Vreese vraagt zich tijdens de autorit af waarom Ruben hem niet heeft uitgenodigd voor zijn zaalshow met Jacques Vermeire. "Ik heb thuis nog altijd geen kaartjes van je ontvangen", deelt hij een prikje uit.

   

  "Zo zie je hoe belangrijk ik ben voor jou. Sep Vanmarcke heb ik wel gezien op de rode loper! Ik ben nochtans een enorme fan van Jacques."

   

  Ruben laat zich niet kennen: "Oké, we spreken nu af: jij kiest een voorstelling uit van de speellijst en ik laat je op de gastlijst zetten."

  De Vreese en Vino

  Bij Astana werkt Laurens De Vreese samen met ploegmanager Aleksandr Vinokoerov, iemand met een bedenkelijke reputatie in onze contreien. De Vreese schetst een ander beeld. "2 jaar geleden heeft hij mij enorm verrast in de Vuelta. Ik moest die dag knechten voor Superman Lopez. Vanaf de start moet ik op alle aanvallen reageren."

   

  "We wonnen die etappe, maar ik kwam uiteindelijk binnen op 36 minuten. Toch stond Vino zelf mij daar op te wachten met een herstelshake en een handdoek. En hij wenste mij proficiat. Dat zie ik Patrick Lefevere nog niet meteen doen! Maar zo is Vino ook: een zeer warme mens."