• home
 • video
 • pas verschenen

  WADA begint aan verificatie van data uit Russisch antidopinglab

  Het Wereldantidopingagentschap WADA is begonnen aan het onderzoek van de gegevens van het Russische antidopinglab in Moskou. "Het gaat over meer dan 1,5 miljoen gegevens", klinkt het.

  Het antidopinglab in Moskou werd de spil in een grootschalig onderzoek na onthullingen over een gestructureerd en staatsgeleid dopingbeleid binnen de Russische atletiek tussen 2011 en 2015. Na het losbarsten van het dopingschandaal werd het Russische antidopingagentschap Rusada in november 2016 geschorst.

   

  Het WADA besloot in september 2018 om die schorsing op te heffen, op twee voorwaarden: vrije toegang tot de elektronische gegevens van het laboratorium in Moskou en inzage in de resterende stalen die in het lab bewaard werden, om eventuele heranalyses uit te voeren.

   

  Rusland miste de deadline voor de eerste voorwaarde, die verstreek op 31 december 2018, maar het WADA startte het proces een week later alsnog op. "Dit is een gigantische onderneming, die betrekking heeft op meer dan 1,5 miljoen gegevens", zegt WADA-onderzoeksdirecteur Gunter Younger.

   

  De 24 terabytes aan elektronische gegevens zijn inmiddels geüpload, zodat het prces van authentificatie kan beginnen. "We hebben het laboratorium heropgebouwd in een virtuele wereld, wat ons in staat stelt om de gegevens af te stemmen met de verschillende instrumenten", laat het WADA weten.

   

  "Zo kunnen we ons ervan verzekeren dat de data compleet, accuraat en onbezoedeld zijn. De verkregen gegevens zijn cruciaal als bewijsmateriaal tegen valsspelers en om andere atleten vrij te pleiten".