• home
 • video
 • pas verschenen

  Olympische judo-hoop Matthias Casse: "Ik ben van niemand bang"

  Matthias Casse steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken.

  Matthias Casse, onthoud de naam goed. De 22-jarige judoka (-81 kg) maakte bij de junioren al indruk als wereldkampioen en staat nu ook zijn mannetje bij de senioren. "Ik heb het potentieel voor een olympische medaille."

  Dirk Van Tichelt bezorgde België op de Olympische Spelen in Rio een bronzen medaille, maar intussen ligt hij al even in de lappenmand. Met Matthias Casse staat er al een landgenoot klaar om in zijn voetsporen te treden. Casse, in 2017 nog wereldkampioen bij de junioren, pakte onlangs brons op de Grand Slam in Düsseldorf.

   

  "Dat is een van de sterkst bezette toernooien van het jaar, dus ik was heel tevreden", vertelt Casse aan Sporza. "Ik was zelfs nog heel dicht bij de finale, dus achteraf heb ik wat gemengde gevoelens. Maar meteen op het podium bij mijn tweede toernooi van het jaar, dat geeft een goed gevoel voor het verdere verloop van 2019."

   

  "Het is mijn doel om te pieken richting het WK (25 augustus - 1 september 2019, red). En om ook veel punten te pakken voor de olympische ranking. Ik sta momenteel 4e, maar de kwalificatieperiode is nog lang en er kan nog veel gebeuren. Voorlopig heb ik een goede uitgangspositie."

  Het is mijn doel om te pieken richting het WK. En om veel punten te pakken voor de olympische ranking

  "Bewezen dat ik bij de wereldtop hoor"

  Matthias Casse waagde zich vorig jaar aan de overstap naar de senioren. "Dat was een heel grote stap, maar het ging vlotter dan verwacht", vertelt hij. "Je merkt dat de tegenstanders meer ervaring hebben en er is nog een krachtverschil. Maar ik heb op technisch vlak sprongen vooruit gemaakt."

   

  "Ik heb vorig jaar en dit jaar bewezen dat ik bij de wereldtop hoor. Ik sta nu achtste op de wereldranking en ik sta mijn mannetje wel tussen de top 8. Ik heb vier keer gekampt tegen de wereldkampioen en heb twee keer gewonnen. Ik ben klaar om van iedereen te winnen. Ik ben van niemand bang."

   

  "Mijn werkpunten? Ik moet nog werken aan mijn scorend vermogen, maar ik heb er het volste vertrouwen in dat het tegen Tokio 2020 in orde zal zijn. Ik heb het potentieel om een olympische medaille te veroveren. Daar werk ik ook elke dag voor."

  Coach Casse: "Waarom zou hij niet wereldkampioen kunnen worden"

  Onder de vleugels van coach Mark van der Ham is Matthias Casse ontbolsterd. "Een Nederlander die zegt wat hij denkt", volgens Casse. "Dat is ook nodig in topsport. Hij heeft vooral mentaal geschaafd. Vroeger liep er altijd iets mis op de kampioenschappen, nu heb ik leren presteren onder druk."

   

  "Matthias kon bij de junioren alle wedstrijden winnen, behalve als het moest", klinkt het in de woorden van zijn coach. "Daar hebben we aan gewerkt en dat heeft snel effect gehad."

   

  "We moeten de kracht van Matthias nog omzetten in scorend vermogen. Maar hij kan overal medailles winnen. Als je kijkt wat hij presteert tegen de wereldkampioen, waarom zou hij dan niet kunnen verrassen op het WK of op de Olympische Spelen?"