• home
 • video
 • pas verschenen

  NOS-commentator over "wonder van Madrid": "Het was een festijn"

  Ajax vernederde Real voor eigen volk.

  Al wie Ajax in zijn hart draagt, geniet vandaag nog na van een memorabele avond in Madrid. NOS-radiocommentator Andy Houtkamp maakte de Amsterdamse stunt vanaf de eerste rij mee. "Je moet niet te vaak over een wonder spreken, maar dit was echt het wonder van Madrid."

  "Kippenvel"

  "Ik doe dit werk al meer dan 30 jaar en het gebeurt heel af en toe dat ik onbescheiden zeg: ik krijg kippenvel als ik mezelf terughoor", zegt Andy Houtkamp over een montage van zijn commentaar bij de Ajax-goals in Bernabeu. "Het was echt ongelofelijk."

   

  "Ajax had de heenmatch verloren en die nederlaag rechtzetten zou toch onmogelijk zijn. Toen Real al snel de lat trof, dacht je: het wordt helemaal niets."

   

  "Maar plots staat Ajax 0-2 voor en daarna werd het steeds sensationeler. Je moet zo objectief mogelijk zijn, maar er is één uitzondering: als een Nederlandse ploeg tegen een buitenlandse ploeg speelt."

   

  "Het was gisteren op zijn Ajaxs. Ze zeggen over zichzelf: Wij zijn Ajax, wij zijn de beste. Ook als ze met 6-2 van Feyenoord verliezen, blijven ze dat roepen. Maar gisteren waren ze veruit de sterkste ploeg tegen zo'n miljoenenteam. Er stond wat geld op het veld, hé."

  "Nederland en België kunnen het nog"

  Bij Real was er veel ongeloof. "Neem alleen al het gegeven dat Ramos bewust geel had gepakt, zodat hij voor deze match geschorst zou zijn en de eventuele kwartfinales niet zou  missen."

   

  "Hij ging er, net zoals heel Real, vanuit dat ze eventjes deze match zouden winnen. Al die verhalen, het is één groot festijn. Ik heb het het wonder van Madrid genoemd. Dat moet je niet te vaak doen, maar dit was echt het wonder van Madrid."

   

  Is het Nederlandse voetbal nu weer springlevend? "Dat weet ik niet", antwoordt de NOS-commentator, "maar een paar jaar geleden werd steeds geroepen dat het voor een Nederlandse of Belgische club onmogelijk zou zijn om nog bij de top te komen door al dat geld."

   

  "Ik hoop dat dit aangetoond heeft dat Nederland en België het nog kunnen. Je moet wat geluk hebben en de jeugd moet doorbreken. Daar moet je in investeren. Dat is de kracht van Ajax, die jongens van 18 tot 20 jaar. Ook zij kunnen heel veel geld opleveren."

  "Zidane en Mourinho worden genoemd"

  Correspondent Sven Tuytens zag hoe Madrid vanochtend ontwaakte met een kater. "Ik heb nog nooit zoveel Nederlands horen brullen in het centrum van Madrid. Voor de match al en zeker na de wedstrijd. Toen was er geen Real-fan meer te bespeuren."

   

  "Er is veel verslagenheid en er is paniekstemming. De grootste krant AS schreef vandaag dat de top van Real gisteren na de wedstrijd in crisisvergadering ging tot 2u 's ochtends."

   

  "Er werd veel getreurd om Cristiano Ronaldo, die ook als het slecht ging de reddingsboei was. Er wordt in de pers nu gealludeerd op een terugkeer van Zidane en ook Mourinho wordt genoemd. Real wil terug naar de oude glorie."