• home
 • video
 • pas verschenen

  Nederlandse pers over "Mirakel van Madrid": "Hallucinerend mooie avond"

  Ajax vierde zijn stuntoverwinning uitgebreid in Bernabéu.

  Ajax heeft de Champions League op zijn kop gezet door Real Madrid uit het toernooi te kegelen. En hoe?! Voor het eerst kreeg de Koninklijke op eigen veld meer dan drie doelpunten tegen in een Europese wedstrijd. De Nederlandse pers was dan ook kwistig met lof, de Spaanse was onverbiddelijk. Een bloemlezing.

  Algemeen Dagblad: "25 jaar terug in de tijd"

  Een magistraal Ajax zorgt voor het ‘Mirakel van Madrid’. De Amsterdammers zetten op een memorabele avond Real te kijk in Bernabéu. Na de megastunt tegen de titelhouder zit de ploeg in de kwartfinales van de Champions League.

   

  Meeslepend, extreem goed, zelfverzekerd. Ajax was in Madrid alles wat dit Europese seizoen zo bijzonder maakt voor de Amsterdamse club. Maar nu ging daar nog een tandje bovenop. Nee, drie tandjes. Alsof de kijker vijfentwintig jaar terug in de tijd werd geslingerd. Een tijd waarin Ajax de baas van Europa was en niet Real Madrid.

  De Volkskrant: "Hallucinerend mooie avond"

  Ajax, ploeg van jeugdig elan en sportieve honger, joeg de bedaagde, vermoeide, vormloze en met prijzen overladen prooi Real Madrid uit het toernooi van de verbeelding. Dat gebeurde op een hallucinerend mooie avond in voetbaltempel Bernabéu, in wat een van de grootste sensaties in de geschiedenis van de Champions League mag heten. En zeker in de historie van Ajax.

   

  Real Madrid - Ajax 1-4. Pffff. De winnaar van vier van de vijf laatste edities van de Champions League, de grootste club van de wereld, de rijkste bovendien, werd bij vlagen overrompeld door Ajax, met zijn totaalvoetbal 3.0. En dat in een tijdperk van financiële verschillen waarin zo'n verrassing zich bijna nooit meer voltrekt. Ajax speelde Real definitief naar crisissferen en staat voor het eerst sinds 2003 in de kwartfinales van de Champions League.

   

  Als de voetbalhemel bestaat, was Real Madrid - Ajax een toneelstuk op de zondagmiddag. Enerverend. Meeslepend. Ongelooflijk. Humoristisch soms zelfs, om de speelsheid van die jongens van Ajax met hun trucs. Dat is wat topvoetbal zo mooi kan maken: dat jonge mannen laten zien wat ze kunnen en wat ze durven voor een publiek van 80 duizend mensen, tegen een keur aan internationale topspelers. 

  NRC: "Geld, status, traditie... Alles kan bij de schroothoop"

  Op een magische Madrileense avond in maart zei het ineens allemaal niets meer. Geld, status, traditie, verwachting en de titel van koninklijke – dat alles kon bij de schroothoop want Ajax spoot het veld over in een adrenalineshot van een wedstrijd tegen Real Madrid.

   

  Ballen zeilden erin, schitterend voetbal, fenomenale goals – dat alles leidde tot de belangwekkendste prestatie van een Nederlandse ploeg sinds de 5-1 van Nederland tegen Spanje op het WK van 2014.

  Marca: "Poëzie van Ajax maakt einde aan regeerperiode"

  Real Madrid verlaat de Champions League na een van zijn slechtste avonden in Europa. Na meer dan duizend dagen regeren werd het verpletterd door Ajax. Alles ging mis. Er volgt nu een calvarietocht van drie maanden in de competitie, een dozijn wedstrijden zonder doel.

   

  Het is verplicht om hulde te brengen aan een groep legendarische spelers. Na het Madrid van Di Stefano hebben Carvajal, Marcelo, Ramos, Varane, Casemiro, Modric, Kroos, Benzema, Navas, Bale, Isco en Lucas de vloek van de kampioen gebroken en drie keer op rij het kampioenenbal gewonnen. 

   

  Maar aan elke regeerperiode komt een einde. En dit is er nu gekomen door de poëzie van Ajax. In de jaren 70 brak de Hollandse school al de Britse dictatuur met totaalvoetbal. Een halve eeuw later breken de Ajacieden een dynastie met een jong en brutaal team, dat de competitie vernieuwt met zijn vrolijke en energieke stijl. 

  AS: "Tragische week"

  Een rampzalige week voor de Koninklijke. Real Madrid heeft zijn zwaarste thuisnederlaag ooit in de Champions League geslikt tegen Ajax. In zeven dagen tijd is het seizoen van Real voorbij: geen beker, geen La Liga, geen Champions League meer.