• home
 • video
 • pas verschenen

  Na de Ajax-euforie: "Belgische competitie is in totaliteit sterker"

  Harm van Veldhoven

  Harm van Veldhoven

  Ajax heeft dinsdag grote sier gemaakt in de Champions League door titelverdediger Real Madrid met wervelend voetbal uit te schakelen. Waarom kan Ajax wat de Belgische clubs niet kunnen? Sporza ging te rade bij Harm van Veldhoven, die zowel het Belgische als het Nederlandse voetbal goed kent.

  Het succes van Ajax staat in schril contrast met de Europese prestaties van de Belgische clubs, die allemaal Europees uitgeschakeld zijn. Toch staat België nog altijd hoger op de Europese ranking dan Nederland. "Ik denk dat de Belgische clubs met meer zijn om punten te pakken, terwijl het in Nederland vooral van Ajax en PSV moet komen", zegt Harm van Veldhoven, die nu technisch directeur is bij Roda JC.

   

  "In totaliteit is de Belgische competitie sterker. Zondag speelt Ajax tegen Fortuna, een wedstrijd die ze ook op 50 procent naar hun hand kunnen zetten. In België is dat toch moeilijker. Nederland heeft met PSV en Ajax een sterke top 2, maar dan gaapt er een enorme kloof."

   

  "Ik denk niet dat Nederland België zal voorbijsteken op de ranking. Wat nu gebeurd is, is ook een beetje een momentopname. De verschillen zijn niet zo groot, al worden in Nederland wel iets andere accenten gelegd. Maar de Belgische competitie is echt niet minder dan de Nederlandse."

  Ajax viert feest in Bernabeu.

  Ajax viert feest in Bernabeu.

  "Meer opleiding en minder handel"

  Wat zijn die andere accenten dan precies? "Ik denk niet dat de Nederlandse clubs professioneler zijn dan de Belgische, maar op het gebied van organisatie en structuur zitten ze wel beter in elkaar", weet Van Veldhoven.

   

  "In Nederland wordt ook meer ingezet op de ontwikkeling van jonge spelers. Er is ook een betere doorgroei. Nederlandse clubs hebben een andere visie en aanpak. Ze zijn meer gericht op opleiding en minder op handel. Ze zorgen ervoor dat de eigen talenten kunnen doorstromen naar het eerste elftal."

   

  "Qua ontwikkeling zitten jonge spelers ook beter in Nederland, waardoor spelers ook echt voor die opleiding kiezen en wachten tot het juiste moment om een stap hoger te zetten. In België kijken de spelers minder naar de opbouw van hun carrière, maar meer naar het financiële plaatje."

  In België kijken de spelers minder naar de opbouw van hun carrière, maar meer naar het financiële plaatje.

  Harm van Veldhoven

  "Nederland is interessanter voor een jonge voetballer"

  Nederlandse clubs slagen er ook steeds weer in om talentvolle jonge buitenlanders, zoals bijvoorbeeld Hirving Lozano, te strikken. "Die spelers weten ook dat Nederland het ideale land is om aan carrièreplanning te doen. Ze kiezen voor hun eigen ontwikkeling en dan zit je goed bij een Nederlandse topclub", zegt Van Veldhoven.

   

  "Het voetbal in Nederland is tactisch en technisch, terwijl je in België veel meer duels en gesloten voetbal ziet. Voor een jonge speler is het interessanter om in Nederland te voetballen."

  Hirving Lozano (PSV)

  Hirving Lozano (PSV)