• home
 • video
 • pas verschenen

  Verheyen: "Gisteren vroeg ik me af wat ik hier stond te doen. Dan stopt het"

  " "

  "Ik had er niet meer voor kunnen doen, dan kun je jezelf ook niets verwijten."

  Gert Verheyen heeft vandaag voor een verrassing gezorgd door ermee op te houden als coach van Oostende. Bij Sporza legt hij zijn beweegreden uit. "Het belangrijkste bij deze beslissing zijn de resultaten", vertelt de oud-international.

  "Elke coach leeft van zijn resultaten"

  KV Oostende beleeft in een overgangsseizoen na Marc Coucke sportief barre tijden. Pas na 28 speeldagen verzekerde Oostende zich van het behoud, maar Gert Verheyen was helemaal niet tevreden na een 10e match zonder zege (5 op 30) en stelde dat er van alles moest veranderen bij de kustploeg.

   

  Voor die verandering zorgt hij nu zelf. Hij gaf in een gesprek met sportief directeur Hugo Broos aan dat hij er met onmiddellijke ingang mee stopt. "Elke coach leeft van zijn resultaten", legt Verheyen uit. "En dan is het niet zo moeilijk: als je 3 maanden na elkaar geen match kunt winnen, blijft er niet veel keuze over."

   

  "Je kunt blijven wachten op een kentering. Maar als je als coach diep van binnen uiteindelijk zelf niet meer echt gelooft dat het nog kan omslaan. Dan heb je eigenlijk niet veel keuze meer." (lees voort onder foto)

  Gert Verheyen

  Gert Verheyen maakte zijn debuut als hoofdcoach in de Jupiler Pro League.

  "Als je er als trainer zelf niet meer in gelooft, moet je je spelers niets wijsmaken"

  Heeft hij het gevoel dat het niet meer kan met deze ploeg of dat hij niet meer de man is om de ploeg te laten winnen dit seizoen? Gert Verheyen: "Het gaat over een samenwerking. Ik zie dat niet als trainer boven spelers. Je moet het samen doen: je wint samen, je verliest samen."

   

  "Ik ga niet zeggen dat de samenwerking op was, maar als je samen de nodige resultaten niet meer kan halen, is het misschien beter anders."

   

  De timing - 2 speeldagen voor het einde van de reguliere competitie - maakt niet veel uit, aldus Verheyen: "KVO is gered. En in Play-off II is weinig eer te behalen, denk ik. Je kunt wel nog ambities uitspreken, maar als je het al zo moeilijk hebt gehad, zou het straf zijn om ineens Play-off II te gaan winnen."

   

  "Misschien kan dat wel, maar als je dat als trainer zelf niet gelooft, moet je ook je eigen spelers niets gaan wijsmaken. Ik wil mijn groep niks voorliegen."

   

  Gisteren had hij voor het eerst het gevoel op het trainingsveld van "wat sta ik hier nog te doen?" "Dat was er nooit eerder, want als je dat voelt, moet je meteen stoppen. En dat gevoel had ik gisteren. Dan hoef je niet meer te wachten."

  Gisteren had hij voor het eerst het gevoel van "wat sta ik hier nog te doen?" Dan moet je meteen stoppen.

  Gert Verheyen

  "Ik heb geen spijt, integendeel"

  De sfeer was niet te slecht om te stoppen, benadrukt Gert Verheyen. "Al heeft niet alleen een coach, maar ook de spelers, de supporters en iedereen binnen een club winst nodig om een goeie sfeer te houden. Natuurlijk loopt er niemand vrolijk rond na 3 maanden zonder zege, dat is de logica zelf. Maar slecht was de sfeer nu ook niet."

   

  "De inzet bij de spelers was er ook nog. Mocht ik dat gevoeld hebben, was ik meteen gestopt. Maar daarover mag ik niet klagen. Als je kijkt naar onze wedstrijdstatistieken was het qua loopwerk altijd heel goed."

   

  Welk type coach heeft dit KVO nu nodig? "Dat weet ik niet en daar ga ik mij ook niet mee moeien. Je stelt jezelf ook de vraag of er meer uit te halen was of niet. Maar dat weet je nooit. Al heb ik voor mezelf het gevoel dat ik eruit gehaald heb wat erin zat. Maar die discussie kun je nooit winnen. "

   

  "Ik heb er voor mezelf wel alles aan gedaan. Ik had er niet meer voor kunnen doen. Ik heb 9 maanden geen enkele dag vakantie genomen, ben er van 's morgens tot 's avonds mee bezig. Dan hoef je jezelf ook niets verwijten. Zo redeneerde ik ook als voetballer."  

   

  "Toen ik hier begon, had ik wel gehoopt dat we beter zouden spelen. Maar ik heb geen spijt dat ik dit gedaan heb. Integendeel. Ik had het mij wel anders voorgesteld. Ik had niet gedacht dat we ver onderaan zouden belanden. Zeker niet na de 14 op 30 in de eerste 10 matchen. In het 2e blok haal je 8 op 30, maar daar kon ik nog mee leven omdat het een zwaar programma was. Maar als je je dan in het 3e blok niet kunt herpakken, dat is wel een signaal."

   

  "Dan zit je in een neerwaartse spiraal. Dan moet je wel iets doen. En dat heb ik de club 2 weken geleden al ook aangegeven. Je kunt niet gewoon erop blijven kijken. Dat is mijn idee, of ik nu zelf trainer ben of niet."

  Toen ik bij Oostende begon, had ik wel gehoopt dat we beter zouden spelen. Ik heb voor mezelf wel het gevoel dat ik eruit gehaald heb wat erin zat.

  Gert Verheyen

  "Ik wil absoluut trainer blijven"

  Wat heeft hij de voorbije 9 maanden geleerd? "Ik wist waar ik aan begon. Maar in de dagelijkse werking leer je als coach elke dag bij. Dat zal zo blijven tot de laatste dag dat je ooit trainer bent", antwoordt Gert Verheyen.

   

  "Ik ben het trainersvak totaal niet beu. Dat denken de mensen nu, omdat ik stop. Maar ik wil absoluut trainer blijven. Ik wil op het veld staan en heb daar de ambitie en energie voor. Maar nu neem ik even een pauze." Tegen het nieuwe seizoen wil Verheyen weer actief zijn.