• home
 • video
 • pas verschenen

  Alderweireld en Vertonghen vieren in Dortmund: "Dragen Ajax in ons hart"

  " "

  Jan Vertonghen heeft een groot aandeel in de kwalificatie van Tottenham in Dortmund.

  Het mocht niet zijn voor Axel Witsel en Dortmund. De Rode Duivel kon de 3-0 uit de heenmatch op Tottenham niet meer goedmaken. Toby Alderweireld en Jan Vertonghen mogen naar de kwartfinales in de Champions League. Sporza sprak met de drie Belgen in Dortmund.

  Vertonghen: "Ik ga niet zeggen dat ik Ajax wil treffen na hun prestatie in Madrid"

  Het was na de 0-1 wel anderhalf uur wachten op Vertonghen en Alderweireld: "Niet door het feestje, maar omdat we moesten wachten op de gasten die naar de dopingcontrole moesten", zegt Vertonghen.

   

  "Als je naar het einde van de wedstrijd weet dat je doorgaat, dan is de euforie altijd al een beetje weggezakt. Als je in de laatste minuut wint, is dat iets anders. Maar iedereen is wel superblij."

   

  Op het eerste kwart van de match na is Tottenham nooit echt in de problemen geweest. "Ze hadden op een gegeven moment enkele schoten op doel in een paar minuten tijd. Als je daar doorheen komt, weet je dat de kansen groeien. Het was belangrijk dat we geen vroege goal tegenkregen."

   

  De Belgische verdediger speelde daarbij een grote rol. In minuut 11 zorgde hij voor een enorme redding: "Ik had geluk dat ik nog juist op tijd met mijn tackle tot bij Reus kon komen. Want die zijn aanname was goed."

   

  Vertonghen was toch ook kritisch: "In balbezit hebben we niet kunnen brengen, wat we wilden. Dat is hopelijk iets voor volgende wedstrijd. Dortmund is een geweldige ploeg. Dat hebben ze in die 2 matchen vaak laten zien tegen ons. Ze hebben erg goed gespeeld, alleen hadden ze wat pech in de afwerking. En wij waren dodelijk op de momenten dat het moest."

   

  Voor de 2e keer in de geschiedenis haalt de club de kwartfinales in de Champions League. In 2011 ging het er daarin uit tegen Real. Dat werd gisteren gewipt door Ajax. "Mooi, hè,", had de ex-Ajacied die info al meegekregen. "Maar je gaat me niet horen zeggen dat dat mijn favoriete tegenstander is in de volgende ronde na die prestatie."

  Alderweireld: "Fantastisch van Spurs én van Ajax"

  Alderweireld is zowel blij voor Tottenham als voor Ajax: "Dortmund was een moeilijk obstakel. We zijn de duels met de nummer 1 van Duitsland met verve doorgekomen. Ik denk dat we een team zijn dat over 2 wedstrijden altijd iets kan doen: we hebben een sterke thuisreputatie en uit kunnen we gevaarlijk zijn."

   

  "We gaan geen grote uitspraken doen, maar in de kwartfinale kan er veel gebeuren. Een kwartfinale is toch mooi voor een club als Spurs, die aan het bouwen en vooruitgaan is. Vorig jaar was het 1/8e finale, nu 1/4e finale."

   

  Ook de exit van Real door Ajax was Alderweireld niet ontgaan. "Ik denk dat heel de wereld dat wel al gezien heeft. Het is een fantastische prestatie van Ajax en alleen maar goed voor een club als Ajax dat ze ook Europees laten zien wat ze kunnen."

   

  "Ajax zit niet alleen bij mij in mijn hart, maar ook bij Jan, Christian (Eriksen) en Davinson. We komen van daar, dus dragen we hen een warm hart toe. Wie weet komen we elkaar tegen in de kwartfinale. Het maakt niet uit welk team onze tegenstander wordt, het zal sowieso lastig worden. Hopelijk kunnen we Ajax misschien een paar rondes later treffen."

  Witsel: "Lang geleden dat we nog zo dominant gespeeld hebben"

  Axel Witsel zat in het kamp van de verliezers. Maar de uitschakeling was vooral te wijten aan de 3-0 in de heenmatch. "Over de match van vanavond is de ontgoocheling niet groot. Het probleem was niet vandaag, maar de tweede helft van de eerste match. Toen maakten we fouten."

   

  "Vandaag hebben we geprobeerd om alles te geven en hebben we heel wat kansen gecreëerd. We waren de hele match baas over Tottenham, alleen ontbrak dat goaltje in de eerste helft. De Tottenham-doelman keepte een geweldige match, Lloris redde heel wat lastige ballen."

   

  Voor Dortmund blijft nu alleen nog de competitie over. "De manier waarop we vanavond gespeeld hebben, moeten we meenemen in die wedstrijden. Het was lang geleden dat we nog zo'n dominant voetbal konden brengen. Dat moeten we blijven doen, maar wel graag met wat meer efficiëntie vooraan. Het geluk van de eerste 6 maanden ontbreekt op dit moment wat."

   

  De goal van Tottenham was er te veel aan. "We moesten dan 5 keer scoren. Dat is moeilijk. We zijn vanavond niet blij, maar we moeten deze uitschakeling snel doorspoelen."

   

  Of de titel nog kan? "Natuurlijk. We staan nog altijd eerste op gelijke hoogte met Bayern. Het belangrijkste is om te blijven spelen zoals vandaag: agressief zijn, ook op de 2e bal. We bekijk het match per match en zien wel waar we uitkomen."