• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Marcel Kittel over Operatie Aderlass: "Een klap in ons gezicht"

  Marcel Kittel

  De dopingpraktijken in en rond Duitsland liggen op de lever van Marcel Kittel.

  De dopingzaak rond de Duitse dokter steekt bij Marcel Kittel. "Als mens moet je een tweede kans krijgen, maar hij heeft die verspeeld", vindt de sprinter, die uit dezelfde stad komt als de spilfiguur.

  "Ik ken hem niet persoonlijk"

  "Met veel verbijstering heb ik vorige week vanuit de Ronde van de Emiraten vastgesteld hoe er steeds meer details aan het licht kwamen over het dopingnetwerk van Mark Schmidt. Ik ken de man alvast niet persoonlijk", doet Marcel Kittel zijn verhaal op zijn website.

   

  "Ik ben aan het eind van mijn Latijn. Niet alleen omdat Georg Preidler 3 jaar mijn ploegmaat was (bij Giant-Shimano, red), maar ook omdat een arts uit mijn stad Erfurt de spil is in de dopingzaak."

   

  "Als profrenner word ik vaak met het thema doping geconfronteerd", gaat Kittel voort. "Ik kan het ook niemand kwalijk nemen als je de geschiedenis van de wieler- en andere duursporten kent. Ik heb altijd het goede voorbeeld willen geven."

   

  "Ik ben er ook trots op dat de zaak nu aan het licht komt door de antidopingwet waar ik aan meegewerkt heb. De harde aanpak vind ik noodzakelijk om eerlijke mensen te beschermen."

  Ik ben er ook trots op dat de zaak nu aan het licht komt door de antidopingwet waar ik aan meegewerkt heb.

  Marcel Kittel

  "Brutaler wordt het niet"

  "Als mens moet je een tweede kans krijgen om uit je fouten te leren", vindt Marcel Kittel. "Dat zien we ook in het wielrennen waar velen uit de schandaaljaren nu aan het roer van teams staan."

   

  "Maar Mark Schmidt heeft die kans verspeeld. Hij had blijkbaar een tiental jaar geleden sporters al geholpen om de boel te belazeren. Meer dan een blauw oog hield hij daar niet aan over."

   

  "Daarna is hij zijn bloeddopingsysteem beginnen uit te bouwen, nota bene met het materiaal van de veroordeelde Stefan Matschiner (een Oostenrijker die onder meer Rabobank-renners met doping hielp, red). Brutaler en driester wordt het niet", stelt Kittel.

   

  "Dit is een klap in het gezicht voor zuivere sporters zoals ik, voor sportliefhebbers en voor sporttrainers en -begeleiders aan de basis, zoals in Erfurt. Want zij zetten zich elke dag met hart en ziel in."

  Stefan Matschiner

  Dokter Schmidt zou bij zijn praktijken het materiaal van Stefan Matschiner (foto) gebruiken.