• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Dopingschandaal zal uitbreiden naar andere atleten en sporten"

  Kai Gräber

  De Duitse onderzoeksrechter Kai Gräber heeft het over een 40-tal bloedzakken.

  In de nasleep van het dopingschandaal in Oostenrijk en Duitsland heeft de Münchense onderzoeksrechter Kai Gräber meer duiding gegeven bij de vondsten die tijdens verschillende razzia's gedaan werden.

  40 bloedzakken in een diepvries

  "We hebben in een diepvriezer in een garage in Erfurt bevroren bloedzakken gevonden", vertelt Kai Gräber. "Ze zijn allemaal voorzien van labels met afkortingen. Ik weet niet precies hoeveel het er zijn, maar afgaande op de foto's die ik gezien heb, denk ik een veertigtal."

   

  De labels met afkortingen doen denken aan die andere grote dopingzaak rond de Spaanse dopingdokter Fuentes. Dankzij het biologisch paspoort dat in vele sporten nu verplicht is, kan er gemakkelijker vergelijkend DNA-onderzoek gedaan worden op bloedstalen.

   

  Onderzoeksrechter Gräber: "We zullen alle mogelijke middelen en toelatingen aanwenden om die DNA-stalen te onderzoeken en te vergelijken met stalen van atleten waarvan de naam overeenstemt met de afkortingen."

  Vorige week viel de politie binnen in een Oostenrijkse hotel tijdens het WK noordse ski.

  "Het blijft niet bij deze 5 sporters"

  Kai Gräber is alvast zeker van zijn stuk: "Ik verwacht dat het niet bij deze vijf sporters zal blijven. Ik denk dat er nog andere atleten en ook sporters uit andere sporttakken betrokken zijn in dit schandaal. Er zijn afkortingen gevonden die verschillen van diegene die al gevonden zijn bij de opgepakte atleten."

   

  "Mensen zijn creatief en ze kunnen ook valse afkortingen gebruikt hebben, dat bemoeilijkt het onderzoek. Maar er zijn verschillen, dus gaan we ervan uit dat er meerdere sporters bij betrokken zijn."

   

  De bewijslast voor de betrokkenen is alvast heel zwaar. "Alles wat
  we tot nu toe al gevonden hebben is heel duidelijk. Er bestaat geen twijfel
  over wat er aan de hand is.  Wanneer het onderzoek is afgerond zullen de
  bewijzen zo duidelijk zijn we de daders zullen kunnen straffen."

  Ik denk dat er nog andere atleten en ook sporters uit andere sporttakken betrokken zijn in dit schandaal.

  Kai Graeber, onderzoeksrechter München