• home
 • video
 • pas verschenen

  Bondsparket vecht vrijspraak voor middenvinger van Carcela aan

  Carcela moet plots toch nog een straf vrezen.

  Mehdi Carcela wordt mogelijk toch nog gestraft voor zijn middenvinger aan het adres van scheidsrechter Visser. Door procedurefouten ging de Standard-speler twee weken geleden vrijuit.

  Mehdi Carcela maakte begin februari in de beladen clasico tegen Anderlecht (2-1) voor het oog van de camera's een zogenaamde "bras d'honneur" nadat zijn weergaloze doelpunt na tussenkomst van de videoref afgekeurd was.

   

  Carcela stak ook zijn middenvinger op richting scheidsrechter Visser, al was dat volgens hem niet persoonlijk, maar wel "tegen het systeem van de VAR".     

   

  De Marokkaanse middenvelder werd vervolgd en kwam zich op dinsdag 19 februari in het bijzijn van Pierre Locht, juridisch directeur van Standard, verdedigen voor de Geschillencommissie.

   

  Het Bondsparket vroeg Carcela voor die "obscene, vulgaire en misplaatste gebaren" twee speeldagen te schorsen en een boete van 2.000 euro op te leggen.

   

  Locht bepleitte echter de onontvankelijkheid van de strafvordering en kreeg daarin gelijk. Volgens de Geschillencommissie was het Bondsparket niet bevoegd om Carcela te vervolgen, en dus ging de Marokkaan vrijuit. 

   

  De fase was immers niet opgenomen in het verslag van de scheidsrechter en was ook aan het oog van de VAR ontsnapt. Sinds de afschaffing van de Reviewcommissie beschikt het Bondsparket niet meer over de juridische middelen om Carcela te vervolgen, luidde het oordeel.     

   

  Bondsprocureur Kris Wagner wil de Standard-speler echter niet zomaar vrijuit laten gaan en gaat in beroep. Hij vindt dat het Bondsparket over de absolute bevoegdheid beschikt om te kunnen vervolgen en beweert dat "alleen al de krantenartikels de materialiteit van de handgebaren aantonen".

   

  Ten vroegste op vrijdag 15 maart komt het dossier voor de Geschillencommissie Hoger Beroep.