• home
 • video
 • pas verschenen

  Beukeboom geeft tips aan Campenaerts: "Ik heb de pijn onderschat"

  Dion Beukeboom

  Dion Beukeboom legde vorige zomer uiteindelijk 1,5 kilometer minder af dan Bradley Wiggins.

  Eind augustus viel Dion Beukeboom in Mexico zonder succes het wereldrecord van Bradley Wiggins aan. De Nederlander weet in welke valkuilen Victor Campenaerts niet mag trappen. "Je kunt er niet te licht overgaan, want je wil jezelf niet voor schut zetten."

  Victor Campenaerts heeft een halfjaar uitgetrokken voor zijn voorbereiding op zijn werelduurrecordpoging, Dion Beukeboom bereidde zich 1 jaar voor. "Je hebt die lange voorbereiding nodig, want je wil toch niet voor schut staan. Je kunt er niet te licht over denken. Het is wel het record van Bradley Wiggins dat op het spel staat!"

   

  "Ik was onder de indruk van de halfuurpoging van Victor in Grenchen. Hij haalde daar al de snelheid van Wiggins. Maar ik weet ook dat een uur iets anders is dan een halfuur."

   

  "De inspanning op hoogte is ook ingewikkeld. Hij zal door zijn voorbereiding in Namibië wel snel acclimatiseren, maar pas zodra je een wedstrijdinspanning doet op hoogte, wordt de impact duidelijk. Die hoogte is onverbiddelijk."

   

  "Ik heb zelf de pijn onderschat. Pijn aan je zitvlak, pijn aan je armen,... Als je lekker in de flow zit, ga je daar ongetwijfeld makkelijker mee om. Daarom vind ik het ook verstandig dat Victor 2 data heeft geprikt. Dan kun je zeggen: "Ik probeer het een dag later nog een keer.""

  Victor Campenaerts reed kort na het WK in Innsbruck een test in Grenchen.

  "Wedstrijd indelen in 5 blokken met telkens ander thema"

  Beukeboom kan als ervaringsdeskundige heel wat tips geven aan Campenaerts. "Ik hoorde dat zijn coach al veel met mijn coach heeft gebeld, dus alle technische details zullen wellicht al besproken zijn."

   

  "Iets wat ik anders had gedaan was de start. Daar was ik als achtervolger, waar dat onderdeel belangrijk is, heel erg mee bezig. Maar bij de testen enkele dagen voor de poging heb ik me helemaal opgeblazen. Dat is in mijn hoofd blijven zitten."

   

  "Toch zou ik Victor aanraden om ook die starttraining te doen, zodat hij kan voelen hoe snel hij zijn fiets op gang kan krijgen en hoeveel energie dat kost."

   

  Ook mentaal moet Campenaerts op het ergste voorbereid zijn. "Je weet dat de pijn zal komen, dat is het zwaarste moment. Daarom dat ik op voorhand ook bij een mental coach ben geweest."

   

  "Uit het boek van Wiggins heb ik geleerd dat je het uur best kunt opdelen in verschillende blokken, met in elk blok een ander thema. Ik maakte er 5 delen van 12 minuten van. Deel 1 was gewijd aan de start en het ritme vinden, deel 2 aan het rijden van de perfecte lijnen, in deel 3 lag de focus op de positie, in deel 4 op de ademhaling en deel 5 was vooral een mentaal thema: alles waarvoor je 1 jaar getraind hebt, moest eruit."

  Dion Beukeboom bereidde zich een jaar voor op zijn recordpoging.

  "Het is een rouwproces"

  Beukeboom redde het uiteindelijk niet - hij haalde 52,757 km, Wiggins 54,526 km - en daar baalt hij nog altijd wat van. "Ik was gevallen in de voorbereiding en dat heeft me genekt. Daarvóór kon ik de benodigde wattages wél trappen."

   

  "Het is toch een soort rouwproces geweest, waarbij je het eerst ontkent en je het daarna langzaam over je heen laat komen. Ik ben ook meteen koersjes in België gaan rijden en daarna was er al het winterseizoen op de piste. Ik krijg pas in april voor het eerst rust. Maar ik vond ook afleiding in mijn carrière naast de fiets."

   

  Beukeboom geeft toe dat hij het nog altijd moeilijk heeft om dingen over zijn poging terug te lezen of te zien. "Maar ik heb de deur voor een nieuwe poging niet dichtgeslagen. Ze staat nog op een kier. Want ik weet dat ik dat record van Wiggins in theorie moet kunnen halen. Maar het zou kunnen dat Victor straks een afstand rijdt waarvan iedereen zegt: "Shit!""