• home
 • video
 • pas verschenen

  Michel Vaarten na WK: "Belgen moeten groter verzet leren trappen"

  Met twee medailles is de Belgische delegatie ietwat onder de verwachtingen gebleven op het WK baanwielrennen. Voormalig bondscoach Michel Vaarten laat zijn licht schijnen over het WK van de Belgen.

  Twee bronzen medailles konden de Belgen sprokkelen in Glasgow, met Jolien D'hoore in de scratch en Kenny De Ketele en Robbe Ghys in de ploegkoers. "Twee medailles is op zich geen slechte prestatie, maar bij de dames - en dan vooral bij Kopecky - was het toch iets minder", vindt Michel Vaarten.

   

  "Dat Kopecky te veel op de weg gereden heeft? Met dat excuus hoeven ze bij mij niet af te komen. Kijk naar Roger Kluge bij de mannen. Die kwam 3 uur op voorhand aan, recht uit de Ronde van de Emiraten en pakte goud in de ploegkoers. Daar kan het dus niet aan liggen. Ik merkte wel dat ze haar verzet niet rond kreeg. Dat wijst op een gebrek aan pure kracht."

  Lotte Kopecky

  Lotte Kopecky

  "Belgen moeten grotere verzetten leren trappen"

  Michel Vaarten richt zijn blik ook al eens op de Olympische Spelen van 2020. "Naar de Spelen gaan is mooi, maar in de ploegenachtervolging komt België op dit moment nooit in aanmerking voor een medaille. Nooit. Niet op de manier zoals ze nu bezig zijn", is Vaarten scherp.

   

  "Op de piste vindt een duidelijke evolutie plaats: de verzetten en daarmee de snelheden worden groter en groter. Er wordt een stuk rapper gereden. 59km/u gemiddeld bij de ploegkoers van de mannen, dat is niet niks. Kijk naar Australië: die mannen reden een wereldrecord in de ploegenachtervolging en bleven België 10 seconden voor. Dat verschil maak je niet de laatste 14 dagen op training."

   

  "De Belgen moeten daarin meegaan om ook die verzetten te kunnen trappen, want daar gaat het tegenwoordig over. Dat vergt specifiekere voorbereiding, anders gaan ze altijd achterop blijven hinken. En als ze dat niet kunnen opbrengen, leggen ze zich misschien beter toe op de ploegkoers.”

  De Australische mannen in de ploegenachtervolging.

  De Australische mannen in de ploegenachtervolging.

  "Ik vind Ghys een beetje een rare coureur"

  In de ploegkoers op het WK pakten De Ketele en Ghys brons. "Op dit moment zijn zij het beste Belgische duo, maar Tokio is nog ver. De Ketele (33) kan zeker nog een aantal jaren door, daar komt geen sleet op. Ik heb indertijd zelf Etienne De Wilde meegenomen naar Sydney. Die was toen 43 jaar. Hij was de beste ploegenkoerser op dat moment en dat
  bleek daar ook", zegt Vaarten.

   

  "Ghys reed een zeer verdienstelijk WK, maar hij kan nu en dan wel eens door het ijs zakken. Soms is hij heel goed, soms een stuk minder. Ik vind hem persoonlijk een beetje een rare coureur. Hij is een vegetariër, heeft dat er iets mee te maken? Het is verontrustend, want die wisselvallige prestaties nemen het vertrouwen in hem een beetje weg."

   

  "Ik zou toch iemand achter de hand houden, want als een van die twee uitvalt, heb je geen joker meer."

   

  “Bij de vrouwen zitten een paar goeie coureurs, maar ze zullen zich meer moeten focussen op de Spelen en de Wereldbeker. Ik stel vast dat bepaalde dames zich de laatste tijd vooral bezighouden met de weg, dus zij zullen duidelijke keuzes moeten maken.”