• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  In het spoor van Philipsen: "Stuk taart van ons moeke was een mooi cadeau"

  Jasper Philipsen.

  Jasper Philipsen rijdt zaterdag de Strade Bianche.

  De kop is eraf voor Jasper Philipsen (21). Het toptalent van UAE Emirates heeft zijn eerste Vlaamse voorjaarskoersen achter de rug. In onze reeks blikt Philipsen terug op zijn eerste stapjes in het Vlaamse werk. "Ik heb geen echte resultaten gereden, maar dat was wel te verwachten. Vooral over het gevoel van zondag ben ik tevreden."

  "Meegaan met Jungels? Zou mezelf kapot gereden hebben"

  Jasper Philipsen werd 37e in de Omloop HNB en gisteren 24e in Kuurne-Brussel-Kuurne. "Ik ben vooral tevreden dat ik ervaring heb kunnen opdoen. Dat zal van goudwaarde zijn. Ik heb niet meteen een resultaat gereden, maar dat was wel te verwachten", blikt Philipsen terug. 

   

  "Ik wilde mezelf af en toe eens laten zien. Zaterdag zakte ik erdoor op de Berendries, zondag was ik mee met die grote groep op de Kwaremont. Ik heb daar wel zwaar afgezien, maar ik was blij dat ik mee was."

   

  "Ik ben dus wel tevreden over het gevoel op weg naar Kuurne. In de sprint kwam ik nog bijna ten val en dan heb ik geen risico's meer genomen. Ik had nog wel een uitslag willen behalen, maar dat het niet gelukt is, is nu ook niet het grootste drama."

   

  "Ik denk wel dat ik leergeld betaald heb. Ik zat vaak te ver in het peloton. Positioneren was soms moeilijk en het was hectisch, maar soms was ik misschien wat te laks. Met deze ervaring zal ik in de toekomst veel zijn."

   

  "Ik zag Jungels overigens wegrijden op de Varent. Daar zat ik zelf wat te ver, maar mocht ik meegegaan zijn, dan zou ik mezelf ook kapot gereden hebben. Wat Jungels uit zijn hoed toverde, was echt heel sterk. Want in het peloton zat ik in de achtervolging ook niet echt op mijn gemak."

  "Vierde mijn verjaardag met een zware dag op de fiets"

  Met de Omloop en Kuurne is de vuurdoop op de Vlaamse kasseien dus achter de rug. "Ik was niet echt zenuwachtig, maar er was wel gezonde spanning. Het was allemaal een beetje nieuw en zaterdag was ik ook nog eens jarig. Die ploegvoorstelling in Het Kuipke was ook vrij impressionant. Maar het is niet zo dat ik vrijdagnacht niet geslapen heb door de zenuwen."

   

  Philipsen vierde zijn 21e verjaardag dus op de fiets. "Het was een zware dag op de fiets, maar dat doe je graag en daar heb je als renner voor gekozen. Ik zat er niet mee in om die dag op die manier in te vullen."

   

  "'s Avonds heb ik geen glas gedronken, wel een goed stuk taart dat ons moeke gebakken had en had laten afleveren in het hotel. Dat stuk kon ik wel smaken en was dus een mooi cadeautje."

  "Deze week verken ik parcours van Milaan-Sanremo"

  Is de dag na het openingsweekend een rustdag voor Jasper Philipsen? "Ik heb uitgeslapen en ik wou normaal op mijn fiets springen, maar het weer was deze voormiddag niet echt schitterend. In de namiddag zal ik nog wel een ritje maken om mijn benen wat los te rijden."

   

  "Woensdag vertrek ik dan naar Italië om een deel van het parcours van Milaan-Sanremo te verkennen. Daarna rijd ik door naar Siena voor de Strade Bianche."

   

  "Ja, ik rijd veel wedstrijden van het hoogste niveau, maar is het heel goed dat de ploeg mij meteen deze kansen geeft. Ik pik er ervaring mee en ik kan voelen wat zulke koersen inhouden. Het is niet dat ze daar nog eens 10 procent sneller zullen rijden."

   

  "Tirreno-Adriatico rijd ik niet, wel Nokere Koerse, Milaan-Sanremo, de E3, Dwars door Vlaanderen, de Ronde, de Scheldeprijs en Parijs-Roubaix. Nokere ziet de ploeg als een haalbaar doel voor mij. Ik ben gemotiveerd om daar een goeie prestatie neer te zetten."

  Ik rijd veel wedstrijden van het hoogste niveau, maar is het heel goed dat de ploeg mij meteen deze kansen geeft. Ik pik er ervaring mee en ik kan voelen wat zulke koersen inhouden.

  Jasper Philipsen

  In het spoor van Jasper Philipsen

  Jasper Philipsen in de Omloop: