• home
 • video
 • pas verschenen

  "Meer teleurstelling dan vreugdemomenten gehad op het WK baanwielrennen"

  Pistebondscoach Peter Pieters.

  Het WK baanwielrennen is al bij al een mager beestje geworden voor de Belgische selectie. Jolien D'hoore (scratch) en Kenny De Ketele/Robbe Ghys (ploegkoers) zorgden voor het Belgische eremetaal, maar bondscoach Peter Pieters kon toch niet echt tevreden zijn. "Onze deelnemers moeten eens bij zichzelf te rade gaan of ze alles gedaan en gelaten hebben om op niveau te zijn."

  "Degrendele? Vorm van vorig jaar was ook niet aanwezig"

  De slotdag gisteren had dankzij Kenny De Ketele en Robbe Ghys nog een tweede Belgische WK-medaille in petto. "Het was een prachtige koers", reageerde bondscoach Peter Pieters na de madison. 

   

  "Er waren 7 of 8 koppels die konden winnen, want het deelnemersveld was erg sterk. De Duitsers (Kluge en Reinhardt wonnen) waren supersterk, maar Kenny en Robbe gingen weer goed mee met de wereldtop."

   

  Naast een vreugdesprongetje waren er gisteren ook tranen in het Belgische kamp. Nicky Degrendele kon haar wereldtitel in de keirin niet verlengen nadat ze gediskwalificeerd werd. "Het is logisch dat ze ontgoocheld is", zegt Pieters, "maar de vorm van vorig jaar was ook niet aanwezig."

   

  "We waren heel tevreden met een plaats in de finale, maar net voordien kreeg ze te horen dat ze gediskwalificeerd was. Het is een beetje zwak van de jury om dat zo te melden."

  Drama en tranen voor Degrendele in de keirin:

  "Kopecky was duidelijk niet op niveau"

  Jolien D'hoore pakte brons op de scratch en de achtervolgingsploeg presteerde zeer behoorlijk, maar in de andere nummers ontgoochelden de Belgische vrouwen. "De andere onderdelen waren gewoon ondermaats", bekent Peter Pieters.

   

  "Lotte Kopecky was duidelijk niet op niveau. Zij kan daar zelf antwoorden op geven. Volgens onze dokter is er medisch niets aan de hand. Of er iets fout was met de voorbereiding, moet ze met haar trainer bekijken."

  Ploegkoers is een flinke teleurstelling voor D'hoore en Kopecky

  "Er moeten keuzes gemaakt worden"

  Kunnen we dit WK in Polen als geslaagd beschouwen? "Het aantal medailles valt mee en de renners die op de afspraak waren, hebben goed gepresteerd. Maar in het omnium hebben we niet gescoord, de ploegkoers bij de vrouwen was slecht en de achtervolging bij de mannen had in de top 6 moeten rijden."

   

  "Onze deelnemers moeten eens bij zichzelf te rade gaan of ze alles gedaan en gelaten hebben om op niveau te zijn. Je moet in de spiegel kijken, ook als bondscoach. Je hebt bepaalde verwachtingen en we hebben meer teleurstelling dan vreugdemomenten gehad."

   

  Welke conclusies kunnen hier voor Tokio 2020 aan worden gekoppeld? "Bij sommige onderdelen is ons niveau goed, in andere onderdelen zal er hard gewerkt moeten worden. En moeten er keuzes gemaakt worden."

   

  "Wij kunnen alleen faciliteren en hen het beste programma bieden. Dan ligt het aan de renners of ze het aankunnen. Er zal de komende weken een interne evaluatie zijn en dan kijken we waar er eventueel fouten gemaakt zijn."

  Het gesprek met Peter Pieters: