• home
 • video
 • pas verschenen

  Derwael zet persoonlijke ambities (even) opzij: "Met team naar de Spelen"

  "Alle aandacht in het najaar was overdonderend."

  Nina Derwael heeft er na haar gouden medaille op het WK turnen een druk najaar opzitten. Alle huldigingen hebben er, samen met enkele kwaaltjes, zwaar op ingehakt. Dit jaar zet ze dan ook alles op het jonge Belgische turnteam.

  "Ik ben superblij met de erkenning", zegt de Limburgse. "Maar het was wel heel overdonderend. Ik heb het wat onderschat. Het heeft me dan ook meer energie gekost dan ik aanvankelijk dacht."

   

  Haar coach Marjorie Heuls beaamt: "Nina was eind december heel vermoeid. Ze was meer dan ontgoocheld toen we haar evalueerden en toen ze besefte dat ze minder progressie had gemaakt dan ze had gehoopt. Ik probeer alles vanaf nu zo veel mogelijk te blokkeren. Noem me gerust de slechterik."

  Ze was meer dan ontgoocheld toen we haar evalueerden en toen ze besefte dat ze minder progressie had gemaakt dan gehoopt.

  Coach Marjorie Heuls

  "Er zit inderdaad nog marge op en dat frustreert me", zegt Derwael. "Het is frustrerend om op dezelfde oefening te vallen  als op het WK."

   

  "En na twee Europese titels en goud op het WK liggen de verwachtingen nog hoger. Onbewust ben ik er toch mee bezig. Ook al zeg ik van niet."

  Alles op het team

  In april vindt het EK turnen in Polen plaats. Maar haar deelname is er voorlopig nog heel onzeker. "De wereldbeker in Doha, de plaats waar ik wereldkampioen werd, wordt mijn eerste wedstrijd van 2019. Daarna beslis ik over dat EK."

   

  "Als regerend Europees kampioen wil je natuurlijk je titel verdedigen. Maar langs de andere kant moet je denken wat slimmer is om te doen. En dan denk ik aan het WK met het team."

   

  Vier meisjes van 16 jaar maken dit jaar de overstap naar de senioren. En dat opent perspectieven. Dat beseft ook Nina Derwael. Samen leven ze volop toe naar het WK in oktober in het Duitse Stuttgart.

   

  "Het Belgische turnteam is voor mij belangrijker dan een derde Europese medaille. Dit jaar heeft het team absolute prioriteit. Daarvoor moet alles wijken. Het doel is om dat team weer naar de Olympische Spelen te krijgen. Alles wat je doet op training doe je voor het team. Dat geeft een extra motivatie om te blijven doorgaan."

  Bekijk de Sportweekend-reportage:

  Derwael: "Ben superblij met al die erkenning, maar het was toch overdonderend"

  Heuls: "Realiseren ons niet welke impact de medaille van Nina heeft gehad op het land"