• home
 • video
 • pas verschenen

  Baanwielrenster Kristina Vogel: van regenboogtrui naar rolstoel

  Kristina Vogel.

  Kristina Vogel was in Polen om het WK te volgen.

  Het leven van de Duitse baanwielrenster Kristina Vogel kreeg op 26 juni vorig jaar een drastische wending. De meervoudige wereld- en olympische kampioene belandde na een val op training in een rolstoel. Vogel zal nooit nog kunnen lopen of fietsen, maar ze draagt haar lot op een opvallend positieve manier: "Enkel door deze situatie te aanvaarden, kan ik vooruit."

  Kristina Vogel is een naam als een klok als het over baanwielrennen gaat. De Duitse was de voorbije jaren oppermachtig in de sprintnummers, met liefst 11 wereldtitels en 2 olympische gouden medailles. Maar net toen de wereld aan haar voeten lag, sloeg het noodlot toe: Vogel viel op training, raakte verlamd en zit levenslang in een rolstoel.

   

  Ondanks alles vond Vogel 8 maanden later toch de moed om naar het WK baanwielrennen in Polen te komen. Niet langer als atlete, maar nu als commentator. "Ik probeer nog altijd van het leven te genieten", zegt de Duitse. "Jarenlang heb ik deel uitgemaakt van deze familie en ik ben blij dat ik de renners nu kan aanmoedigen."

  Toen ik na twee dagen uit de coma ontwaakte, wist ik het meteen: ik zou nooit nog kunnen lopen of fietsen.

  Ex-baanwielrenster Kristina Vogel

  Vogel doet nog eens het verhaal van die dramatische dag in juni 2018: "Meteen na die val voelde ik mijn benen al niet meer. Toen ik twee dagen later ontwaakte uit een kunstmatig coma wist ik het meteen: ik zou nooit nog kunnen lopen of fietsen."


  "Vanaf dat moment heb ik geprobeerd om positief te blijven. Hoe sneller je de situatie kunt aanvaarden, hoe sneller je kunt vooruitgaan en er het beste van maken. Natuurlijk wil ik ook die piste op als ik de anderen zie rijden. En tijdens het commentaar geven denk ik soms: "Dat had ik beter gedaan." Maar ik ben toch gelukkig om hier te zijn."

  Vogel was commentator op het voorbije WK baanwielrennen.

  Vogel was commentator op het voorbije WK baanwielrennen.

  "Als ik paralympiër word, dan wil ik weer de beste zijn"

  Kristina Vogel is een competitiebeest, vroeger en nu. Maar of ze het vroeg of laat wil proberen als paralympiër weet ze nog niet. "Daarvoor is het te vroeg. Uiteindelijk zijn we nog maar 8 maanden na het ongeval. Mijn lichaam is er nu nog niet klaar voor."

   

  "Misschien kan het over 2 of 4 jaar. Maar in welke sport, dat weet ik nog niet. En wat ik wel weet: als ik ooit terugkeer, in welke sport dan ook, dan zal ik willen winnen. Ik ben 8 jaar succesvol geweest op de piste. Zelfs in een rolstoel wil ik geen meeloper zijn."

  "Nicky Degrendele kan een olympische medaille winnen"

  Kristina Vogel feliciteert Nicky Degrendele met haar wereldtitel op de keirin in 2018.

  Vorig jaar reed Kristina Vogel in Apeldoorn haar laatste wedstrijd op een WK. In de finale van de keirin leed ze toen een verrassende nederlaag. De regenboogtrui ging naar Nicky Degrendele. "Nicky is een vriendin", zegt Vogel over de Belgische. 

   

  "Ik hoop dat het zondag haar dag wordt op de keirin. Of ze olympisch kampioen kan worden in Tokio in 2020? Het is nog te vroeg om dat te zeggen. Laat ons eerst zien hoe ze het er volgend jaar vanaf brengt op het wereldkampioenschap."

   

  "Maar je moet haar sowieso in de gaten houden. Ze is vorig jaar niet voor niks wereldkampioen geworden. Als ze goed opbouwt richting de Spelen van 2020, dan kan Nicky daar zeker een medaille veroveren", besluit de Duitse.

  Bekijk de reportage over Kristina Vogel