• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Van Avermaet: "Wilde naar Stybar toe, maar m'n benen zeiden neen"

  Greg Van Avermaet

  Greg Van Avermaet werd tweede in de Omloop.

  Greg Van Avermaet heeft indruk gemaakt in de Omloop, maar moest uiteindelijk vrede nemen met de tweede plaats. "Vandaag overheerst de ontgoocheling", zegt de CCC-renner. "Ik was zeker niet de beste vooraan", bekende Tim Wellens. Lees hier de reacties van de Belgen.

  Van de 5 renners in de finale leek Greg Van Avermaet de beste papieren te hebben om te winnen. "Ik voelde mij de sterkste man in de koers", beaamt hij. "Ik zat in de situatie waarin ik wilde zitten. Je wilt natuurlijk met zo weinig mogelijk volk naar de finish gaan, maar ik kreeg die mannen er niet onmiddellijk af. Toch voelde ik me sterk genoeg om de sprint te winnen."

   

  "Dat er nog aanvallen zullen komen, weet je. Toen Wellens ging aan de rechterkant moest ik al een redelijke inspanning leveren in de wind.  Op het moment dat ik de aansluiting maakte, ging ook Stybar. Mijn verstand wilde hem gaan halen, maar mijn benen zeiden neen. Ik kwam even mezelf tegen. Dat is frustrerend."

   

  "Op het moment dat hij 2 à 3 meter pakt, weet je dat de vogel gaan vliegen is. Ik hoopte dat Loetsenko nog zou reageren, want die was ook supersterk. Maar dat gebeurde niet en ik kon ook niet alles zelf dichtrijden. Het is wat zuur, want ik had kunnen winnen. Vandaag overheerst de ontgoocheling, morgen zal dat misschien al wat minder zijn."

  Wellens: "Was niet de beste voorin"

  Tim Wellens probeerde in de finale nog weg te glippen, maar werd geremonteerd door Greg Van Avermaet. In de sprint moest de Lotto-Soudal-renner vrede nemen met de derde plaats. "Daar kan ik mee leven. Ik was zeker niet de beste vooraan", bekent Wellens.

   

  "Ik had op de Bosberg moeite om mee te kunnen. Ik dacht daarna dat het een goed moment was om aan te vallen, maar ik kreeg geen ruimte. Stybar counterde meteen en niemand kon reageren. Ik denk dat de 3e plaats het hoogst haalbare was."

   

  In de finale sloeg Wellens enkele beurten over. "Of ik toneel speelde? Neen, na de Bosberg hadden we genoeg voorsprong om een beetje de kat uit de boom te kijken. Het was een beetje toneel, maar ik was zeker niet de beste voorin. Ik moest wel een beetje profiteren."

   

  "Momenteel zijn mijn benen zeer goed. Ik heb me zeker geamuseerd vandaag. Dat is het grootste voordeel in deze Vlaamse koersen, die heel open zijn. Het zou kunnen dat ik volgend jaar enkele koersen toevoeg aan mijn programma, maar normaal gezien was dit vandaag mijn enige Vlaamse klassieker van het seizoen. Dat blijft zo, normaal gezien."

  Teuns: "Ik ben verrast"

  Dylan Teuns wilde absoluut ook het Vlaamse werk voor zijn rekening nemen en dat was geen verkeerde keuze. Met een 5e plaats gaf hij zeker zijn visitekaartje af.

   

  "Ik ben toch wel verbaasd", zei de klimmer van Bahrein-Merida. "Ik wist dat mijn conditie goed was en ik had verwacht dat ik met de beste 15 zou mee zijn, maar niet bij de beste 5. Daar ben ik wel over verrast."

   

  "In de finale miste ik wat frisheid om me te positioneren. Dat bekoop je in het slot tegen die ervaren mannen met meer volume."

  Vanmarcke: "Hartslag was de hele tijd echt hoog"

  Sep Vanmarcke kon niet met de beste renners mee. Hij parkeerde volledig op de Berendries. "Ik had het ook niet verwacht. Ik voelde me wel goed, maar ik zag dat mijn hartslag de hele koers echt hoog was, hoger dan zou moeten."

   

  "Ik moest passen op de Molenberg en ik zag daarna nog ploegmaat Langeveld in de groep, die zich goed voelde. Ik heb gedaan wat ik kon, maar het was niet veel. Of ik me nu
  zorgen maak? Ja, enorm veel zorgen. Mijn seizoen zit erop."

   

  "Neen, het is jammer, want ik heb dit niet vaak in een klassieke koers. Maar ik kan me aan
  enkele zaken optrekken zoals mijn zege in Frankrijk. De conditie is oké, het zal nu gewoon een mindere dag zijn. Ik probeer dit snel te vergeten en werk dan verder."

  Lampaert: "Stybar heeft puntjes op de i gezet"

  • Yves Lampaert: "Zdenek was al in goeie doen in de Algarve. Hier heeft hij de puntjes op de i gezet. Ik denk dat ik zelf ook mee had kunnen zijn, maar na de val van Benoot was de koers voor mij gereden. Ik kon geen kant meer uit en raakte zijn rug. Gelukkig viel ik zelf niet. Maar er was wel een scheur en die hebben we niet meer dicht gekregen. De ploeg was in goeie doen. Ik hoop dat we dat kunnen doortrekken."
  • Philippe Gilbert: "Stybar is de voorbije jaren altijd mee geweest, maar meestal was het voor iemand anders. Zijn overwinning van vandaag is verdiend. Mijn conditie is zeker nog niet perfect. Ik trek nu naar Parijs-Nice, waar ik mijn fysiek nog wil verbeteren."