• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Vanmarcke: "Met zege op zak weet ik eindelijk dat ik goed genoeg ben"

  Sep Vanmarcke hoopt eindelijk nog eens te kunnen scoren in het voorjaar.

  Sep Vanmarcke (EF Eduction First) heeft zijn voorjaarsvorm al onderstreept in de Ronde van de Haut Var, maar wil vooral oogsten in de voorjaarsklassiekers. "Ik heb veel vertrouwen", zegt hij.

  Verschillende Belgische protagonisten konden de nul al van het bord vegen in het seizoensbegin. Sep Vanmarcke kon zich bij dat kransje scharen: in de eerste etappe van de Ronde van de Haut Var mocht hij voor het eerst in 2,5 jaar nog eens juichen.

   

  Onze landgenoot hoopt die lijn door te trekken in de Omloop Het Nieuwsblad, de voorjaarsklassieker die hij in 2012 al eens won. "De overwinning in de Haut Var geeft me veel vertrouwen", zegt hij op de website van zijn ploeg. "De voorbije jaren twijfelde ik steeds of ik wel goed genoeg was, maar nu weet ik eindelijk dat ik goed genoeg ben."

   

  "Maar iedere Belg wil nu zijn beste niveau halen. Ik voel het al enkele dagen op training en bijvoorbeeld in de supermarkt: de voorjaarsklassiekers staan voor de deur. Je voelt de druk al als je bij het ontbijt de krant openslaat."

   

  "Een echte tactiek is niet echt mogelijk. In de voorjaarsklassiekers komt het erop neer om in het eerste deel het peloton te vermoeien en daarna aan te vallen op de beklimmingen en kasseistroken. Alles kan gebeuren. Het is zo'n nerveuze bedoening dat er veel valpartijen zijn en dat je echt moet vechten voor je positie. In de finale is het een man-tegen-man-gevecht."

  Retro: Vanmarcke won in 2012 de Omloop