• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Van Avermaet hekelt aankomstzone: "Levensgevaarlijk, wil alleen aankomen"

  " "

  "Ik ben altijd meteen supergoed."

  Greg Van Avermaet gaat voor een derde zege in de Omloop na 2016 en 2017. Hij heeft vertrouwen in zichzelf en zijn nieuwe team CCC: "Ik voel mezelf niet beter dan toen, maar ook niet slechter. En al mijn teammaats kennen de koers zeer goed." Hij wil wel alleen aankomen, "want de nieuwe aankomstzone is levensgevaarlijk".

  Ondanks al zijn successen is de Belgische openingsklassieker "heel belangrijk" voor Van Avermaet: "Ik heb gemerkt dat als je die gewonnen hebt, het makkelijker gaat in de andere koersen. Het is de eerste belangrijke wedstrijd van het jaar én het is ook WorldTour geworden. Ik ben supergemotiveerd om er het beste van te maken."

   

  Opvallend: niemand van de grote namen lijkt zijn winter gemist te hebben. "Iedereen rijdt al op een hoog niveau. Ik denk dat de top iets breder geworden is en iedereen deze winter zijn huiswerk heeft gemaakt. Tot nu waren het echter voorbereidingswedstrijden, nu telt het echt en zullen we zien wie op een heel hoog niveau is. Ik verwacht dat er veel renners echt sterk gaan zijn, maar dat kan alleen maar helpen om de koers harder te maken en het verschil te maken."

   

  De vragen over zijn nieuwe team is Van Avermaet al beu gehoord: "Ik denk dat we met BMC misschien net iets sterker waren in de breedte met een Oss, Roelandts, Drucker en Küng. Dat zijn toch mannen die net iets meer bewezen hebben dan de mannen die ik nu rond mij heb. Maar ik moet eerlijk zeggen dat iedereen hard gewerkt heeft deze winter, iedereen is supergemotiveerd en ik ben geschrokken van het niveau dat ze halen."

   

  "Het zijn allemaal sterke jongens en dit parcours moet hen nog beter liggen dan wat we al gehad hebben. Ventoso, Schär, Wisniowski en de Belgen kennen de Omloop zeer goed. Ik verwacht er superveel van: dat ze mij heel lang kunnen bijstaan en misschien zelfs finale kunnen rijden. We moeten erop hopen dat ze vanuit die goeie flow boven zichzelf kunnen uitschieten."

   

  "Ik hoop dat ikzelf, maar ook jullie, de pers, verrast zullen zijn door onze ploeg. Morgen is voor ons eigenlijk een beetje als het eerste examen.  Hopelijk slagen we."

  Ik verwacht dat er veel renners echt sterk gaan zijn, maar dat kan alleen maar helpen om de koers harder te maken en het verschil te maken.

  Greg Van Avermaet

  "Ik ben altijd meteen supergoed"

  Op zijn 33e beseft Van Avermaet dat hij fysiek niet meer sterker zal worden. "Mijn wattages zijn er altijd geweest om koersen te winnen. Dat is niet veranderd. Het is nu kwestie van niet te veel energie verliezen in andere dingen en me te focussen op de wedstrijd."

   

  "Tactisch heb ik in het verleden een paar fouten gemaakt, die moet ik er nu proberen uit te krijgen. Daar kan ik het verschil maken. Bij andere mannen is die overwinning meer van moeten, bij mij mag die komen."

   

  Waar staat Van Avermaet op de schaal van 100, want de Ronde en Roubaix zijn pas over 4 weken? "Ik ben altijd meteen supergoed", klinkt het onbewust onbescheiden. "Ik ben iemand die weinig piekt en niet echt in mijn hoofd heb dat ik in de Ronde nog beter moet zijn dan nu. Ik probeer in een goeie conditie aan de start te komen en die heb ik nu. Die probeer ik zolang mogelijk te houden. Daar kan wel nog iets bijkomen, maar dat kan alleen door wedstrijden te rijden." (lees voort onder de foto)

  " "

  Van Avermaet verkent de Muur.

  "De nieuwe aankomstzone stoort me"

  Er zijn wat andere accenten gelegd in het parcours. Zo komt de Molenberg in volle finale terecht, zoals vroeger in de Ronde. "Het nieuwe parcours gaat nieuwe impulsen geven. Misschien zal er iets meer afwachtend gereden worden, omdat het allemaal nog wat nieuw is en we niet goed weten wat te verwachten. Ik denk dat we een meer "open" koers gaan krijgen. Ik doe alvast mijn ding."

   

  De aankomst ligt niet meer op de legendarische Halsesteenweg in Meerbeke, maar is verhuisd naar het centrum van Ninove. En Van Avermaet is geen fan: "De nieuwe aankomstzone stoort me. Die was vorig jaar zo mooi in Meerbeke. Nu is die levensgevaarlijk. Komen we met een grote groep naar de eindmeet, dan is de renner met het grootste kamikazegehalte de winnaar. Alleen aankomen is mijn boodschap."

  De nieuwe aankomstzone is levensgevaarlijk. Komen we met een grote groep naar de eindmeet, dan is de renner met het grootste kamikazegehalte de winnaar. Alleen aankomen is mijn boodschap.

  Bekijk het volledige interview met Greg Van Avermaet: