• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Smets: "Door blessure Herlings is Cairoli klaar voor 10e wereldtitel"

  In Argentinië wordt zondag het startschot gegeven van het WK motorcross. De kans dat de wereldkampioen uit het KTM-kamp komt, is groot, ook al is uittredend kampioen Herlings geblesseerd. "Ik zie eigenlijk niet echt uitdagers", zegt KTM-baas Joël Smets.

  "Kansen van Herlings op wereldtitel zijn echt minimaal"

  Het seizoen begint zondag zonder wereldkampioen Jeffrey Herlings. De Nederlander herstelt nog van een voetblessure. "Het is moeilijk in te schatten hoelang hij out zal zijn", vertelt Smets. "Op 11 maart mag hij uit het gips en dan zullen de botjes wel genezen zijn, maar dan is de vraag hoe de rest van de voet hersteld is en hoelang hij nog zal moeten revalideren."

   

  "We denken dat hij toch zeker de eerste 2, en hoogstwaarschijnlijk ook de 3e, GP zal missen. We willen realistisch zijn." Zou hij zijn wereldtitel dan toch nog kunnen verlengen? "Deze situatie verhoogt zijn kansen niet natuurlijk. Vorig jaar heeft hij ook een GP gemist door een sleutelbeenbreuk, maar toen kon hij na 5 dagen rusten al opnieuw trainen. Hij was er toen 3 weken tussenuit, nu zal dat 8 tot 10 weken zijn. Of misschien nog langer."

   

  "Zijn kansen op een wereldtitel zijn echt minimaal. Daar moeten we eerlijk in zijn. Gelukkig hebben we bij KTM dan nog ene Antonio Cairoli aan boord. Die houdt dan onze kansen gaaf. Wij wedden op twee paarden en op dit moment zijn we daar heel blij om."

  "De sfeer is meer ontspannen door uitvallen van Herlings"

  Een 10e voor Cairoli dan maar? "Dat zou echt uitzonderlijk zijn. Ik weet wat het is zo'n wereldtitel. Die 10 titels van Stefan Everts dat leek echt onbereikbaar en ik had toen niet gedacht dat iemand daar zo snel nog dichtbij zou komen. De afgelopen jaren zag je het natuurlijk wel een beetje aankomen dat Cairoli dat zou kunnen. En nu door de blessure van Herlings, komt het wel heel dichtbij."

   

  Het uitvallen van Herlings voor de wereldtitel heeft wel ook een positief effect binnen het team. "Goed nieuws is het niet als een rijder uitvalt, maar je merkt wel dat de sfeer een beetje meer ontspannen is. Er is minder interne spanning. Want het is niet makkelijk met twee kampioenen in je team. Je wil het beste voor beiden, maar de ene wint en de andere wordt tweede. Dan ben je blij, maar ook ongelukkig. Dat is niet altijd een fijne situatie, Maar ik zal nu zeker ook niet zeggen dat we blij zijn dat Herlings uitgevallen is."

  "De Belgische spoeling begint dun te worden"

  Zijn er andere rijders die KTM moet vrezen? "Ik wil niet pretentieus zijn, maar ik denk dat er weinig grote uitdagers zijn voor de wereldtitel. Cairoli heeft de afgelopen jaren bewezen dat hij een stuk boven de rest staat. Dan is Herlings gekomen en ze hebben elkaar nog naar een hoger niveau getild. Zo werd het voor de concurrentie nog moeilijker. Cairoli was ook voorbereid voor een harde strijd met Herlings, dus hij is klaar."

   

  "Het zijn gewoon twee buitengewone kampioenen en dat is een beetje jammer voor de rest. Maar ik geef ze niet heel veel kans. Als Cairoli geen fouten maakt en gezond blijft, dan is hij de gedoodverfde favoriet."

   

  En de Belgen? "De spoeling begint een beetje dun te worden. Ken De Dycker is vorig jaar al gestopt, Kevin Strijbos is ook geblesseerd en is aan zijn laatste periode bezig. Jeremy Van Horebeek heeft in laatste instantie nog een zitje gevonden, maar hij zal nog wat voorbereiding tekortkomen en zich moeten aanpassen aan zijn nieuwe motor.

   

  "Het zal vooral weer kijken zijn naar Clement Desalle en naar zijn jonge teamgenoot Julien Lieber. Desalle is echt een topper. Hij is de enige die vorig seizoen naast Cairoli en Herlings een GP heeft kunnen winnen. Hij is derde geworden in het WK. We zijn in België verwend geweest met titels, maar derde is ook top. Lieber heeft een goed eerste jaar gehad. Ik hoop dat hij de stap kan zetten naar de top 5."