• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Sir Chris Hoy: "Fenomenaal wereldrecord van de Australiërs"

  Sir Chris Hoy werd tijdens zijn carrière maar liefst zes keer olympisch kampioen.

  Op het WK baanwielrennen in Polen hebben Australië en Nederland de voorbije dagen geweldige dingen laten zien. Sporza sprak erover met Sir Chris Hoy, een van de grootste baanwielrenners uit de geschiedenis. "Ik ben echt onder de indruk", zegt de 6-voudige olympische kampioen.

  "De rest van de wereld heeft iets om over na te denken"

  Sir Chris Hoy mag samen met Bradley Wiggins en Jason Kenny de grootste baanwielrenner uit de Britse geschiedenis genoemd worden. De Schot verzamelde zes gouden olympische medailles en werd ook elf keer wereldkampioen. Op het WK in Polen bekijkt Hoy de prestaties van de baanwielrenners nu als analist voor de BBC.

   

  Gisteren zag hij hoe de Australische mannen het wereldrecord van de tabellen fietsten in de ploegenachtervolging. "Fenomenaal wat ze gedaan hebben", vindt Hoy. "Dit is een goeie piste, maar ze is niet supersnel. De klimatologische omstandigheden zijn ook niet buitengewoon. Als je dan deze tijd neerzet, 17 maanden voor de Spelen in Tokio, dan is dat ongelooflijk. De Britten en de rest van de wereld hebben iets om over na te denken."

  "De Nederlanders zorgden voor dé prestatie van dit WK"

  Chris Hoy raakte zo mogelijk nog meer onder de indruk van de Nederlandse sprinters. Oranje won op de eerste dag van het WK de teamsprint bij de mannen.

   

  "Ik bekijk het nu met de ogen van een ex-atleet en ik weet wat je er allemaal voor moet doen en laten. Net daarom kan ik zeggen dat de Nederlanders me omver geblazen hebben met hun prestatie in de teamsprint."

   

  "In 2008 doken wij voor het eerst onder de 43 seconden op de teamsprint. Nu doet Nederland het in 41"923. Een seconde sneller dus, en dat is echt wel een groot verschil. Voor mij is dit tot nu dé prestatie van het wereldkampioenschap."

  Goud voor D'hoore-Kopecky of voor de Britse favorieten?

  België maakt in de ploegkoers bij de vrouwen misschien wel de grootste kans op een gouden WK-medaille. Maar het zijn wel de Britse vrouwen die zondag topfavoriet zijn.

   

  "Dat klopt", zegt Chris Hoy over zijn landgenotes. "Katie Archibald en Laura Kenny hebben al medailles veroverd op Olympische Spelen en WK's. Op papier zijn zij de favorieten, maar in de ploegkoers is dat nooit een garantie op winst."

   

  "Je hebt meer nodig dan alleen maar goeie benen. De ploegkoers, dat is ook tactiek, techniek en de cohesie tussen de twee rijders. Archibald en Kenny zullen dit WK gebruiken als opstapje naar de Spelen in Tokio, maar je hoeft er niet vanuit te gaan dat ze hier sowieso de wereldtitel zullen pakken."

  Over zijn carrière: "Mijn leven is nu meer in balans"

  Chris Hoy mag zichzelf "Sir" noemen sinds 2008. Na de Spelen in Peking werd hij in de adelstand verheven. In 2013 zette hij een punt achter een fantastische carrière. "Ik mis het racen en de opwinding wel, maar niet het afzien", zegt hij.

   

  "Als je de renners hier bezig ziet, dan lijkt het allemaal makkelijk te gaan. Maar je moet elke dag tot op de limiet gaan, ook al ben je de beste van de wereld. Tijdens je carrière draait je hele leven rond 1 ding en dat is de fiets. Nu is mijn leven meer in balans en is het leuk om gewoon toeschouwer te zijn."

  Ik mis het racen, maar niet het afzien. Elke dag van je carrière moet je tot op de limiet gaan, ook al ben je de beste.

  Ex-baanwielrenner Sir Chris Hoy