• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Als de Nederlanders het al zeggen: "Zaterdag met pintje naar de Omloop kijken"

  Met de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne kunnen de wielerliefhebbers dit weekend hun hartje ophalen. De koers keert terug naar huis, het kan nu écht beginnen. Dat vinden ze ook in Nederland.

  "De echte start van het wielerjaar"

  Joop Zoetemelk kennen we van zijn Tour-overwinning in 1980 en zijn wereldtitel 5 jaar later, maar de Nederlander boekte ook puike resultaten in eendagskoersen.

   

  Ook voor hem kan het Vlaamse voorjaar niet snel genoeg van start gaan. "Nu de Vlaamse koersen beginnen, begint ook het seizoen. Voor mij is dit dus de échte start van het wielerjaar", zegt Zoetemelk.

   

  "Alle wedstrijden die we tot dusver gehad hebben, zijn voor mij trainingskampen. Ik kijk uit naar de mooie koersen die komen. Wie zich goed voorbereid heeft in de winter zal snel naar voren komen. Een naam naar voren schuiven? Er zijn zoveel kanshebbers dat ik dat niet ga doen."

   

  Jan Janssen schreef de Tour de France in 1968 op zijn naam en eindigde in 1965 als 5e in de Omloop Het Volk, de voorloper van de Omloop Het Nieuwsblad.

   

  Janssen: "Ik zal niet de start van de Omloop niet zien, maar voor de laatste 100 kilometer ga ik wel in mijn stoel zitten. Ik trek de telefoon uit, ik zet een pint voor me en ga de koers bekijken. Een Belgische pint? Absoluut! (lacht)."

   

  "Ja, ook ik kijk er naar uit. Als renner, maar ook nu als ex-renner", zegt Bram Tankink. "Ik vind het leuk om de Omloop eens op tv te kunnen bekijken."

   

  "Wie de favorieten zijn? Ik zou het nog eens goed moeten bekijken, maar ik vind Greg Van Avermaet al heel erg goed. Philippe Gilbert ook. Volgens mij zal het tussen die twee gaan." 

  Alle wedstrijden die we tot dusver gehad hebben, zijn voor mij trainingskampen. Ik kijk uit naar de mooie koersen die komen.

  Joop Zoetemelk

  "Het gaat tussen Gilbert en Van Avermaet"