• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Lukaku in top 20 PL-schutterslijst: "Cijfers gaan tegen gevoel in"

  Lukaku kon dit seizoen al 10 doelpunten vieren.

  Romelu Lukaku prijkt sinds woensdag in de topschutterslijst van de Premier League. Met 111 goals staat de Rode Duivel op plaats 20. Simon Stone, de Manchester United-watcher van de BBC, wikt en weegt de prestaties van de 25-jarige aanvaller.

  "Dit is wel een opvallende prestatie", vindt Simon Stone. "Je denkt niet meteen aan Lukaku als een topschutter, maar hij heeft al voor heel wat teams gespeeld. Je denk dat hij er pas 3 of 4 jaar is, maar hij speelt al veel langer op dat niveau."

   

  "Het bewijst eigenlijk dat hij heel consistent is. Hij scoort met veel regelmaat. De cijfers gaan eigenlijk in tegen het algemene gevoel. De frustratie blijft dat hij tot nog meer in staat lijkt te zijn. In die zin is die statistiek wel interessant. "

   

  Was de komst van Ole Gunnar Solskjaer naar United een slechte zaak voor Lukaku? "Onder José Mourinho was Lukaku zeker van zijn plaats, maar de ploeg is nu wel beter en daar zou Lukaku dus de vruchten van moeten plukken. Maar het is natuurlijk zo dat Solskjaer graag met Rashford als diepe spits speelt. Lukaku moet bepaalde aspecten van zijn spel ontwikkelen en als hij een kans krijgt, moet hij ze grijpen. Dat heeft hij woensdag tegen Crystal Palace gedaan."

   

  "Het lijkt er steeds meer op dat Solskjaer zal blijven. Betekent dat dan dat Lukaku meer op de flank zal moeten spelen? Of wordt hij meer een invaller en moet hij een andere club zoeken? Dat is op korte termijn de uitdaging voor Lukaku. Hij moet een plaats versieren in de vaste ploeg bij Manchester United als diepe spits. Hoe hard wil hij ervoor werken en in hoeverre heeft de club hem nodig?"

   

  "Hij heeft nog drie maanden tot het einde van het seizoen, dus het is afwachten hoe dit evolueert. Er kan nog veel gebeuren."

  De frustratie blijft dat Lukaku tot nog meer in staat lijkt te zijn. In die zin is die statistiek wel interessant.

  BBC-watcher Simon Stone

  "Er is nog ruimte voor verbetering, maar hij heeft ook nog tijd"

  Heeft Romelu Lukaku op zijn 25e nog veel groeimarge? "Zeker. Spitsen zijn pas op hun best als ze 28 of 29 zijn. Als zijn lichaam hem niet in de steek laat, heeft hij nog veel tijd om te leren. Solskjaer is de ideale persoon om hem te leren hoe hij moet lopen bijvoorbeeld. Er is zeker nog ruimte voor verbetering en hij heeft nog tijd."

   

  Hij staat nu in een lijst met enkele levende legendes: Wayne Rooney, Thierry Henry, Alan Shearer, ... Is hij net zo goed? "Lukaku is en blijft potentieel een van de beste spitsen in de Premier League. Het probleem is zijn eerste baltoets. Die is niet fantastisch. Hij gebruikt zijn kracht ook niet altijd juist."

   

  "Je kan niet zeggen dat hij even goed is als die spelers. Lukaku is ook een heel ander soort spits. Hij moet meer naar Didier Drogba kijken. Dat was ook een speler met veel kracht en veel scorend vermogen. Lukaku heeft nu al meer gescoord in de Premier League dan Drogba, maar hij is nog niet beter. Drogba heeft veel meer prijzen gewonnen en hij was ook completer. Maar dat is wel de standaard die Lukaku kan bereiken."

   

  De lijst met topschutters wordt nog steeds aangevoerd door Alan Shearer met 260 goals. Is dat nog haalbaar? "Neen. Dat aantal doelpunten is fenomenaal. Hij heeft 15 jaar lang minstens 18 keer per seizoen gescoord. Ook Wayne Rooney is niet in de buurt van dat record geraakt. Iemand die dat wil bereiken moet op zijn 16e naar de Premier League komen en meteen scoren. Dat heeft Lukaku niet gedaan."

  Lukaku is en blijft potentieel een van de beste spitsen in de Premier League. Het probleem is zijn eerste baltoets. Die is niet fantastisch. Hij gebruikt zijn kracht ook niet altijd juist.

  BBC-watcher Simon Stone

  Romelu Lukaku is in mooi gezelschap

  7e seizoen in de dubbele cijfers

  Romelu Lukaku scoorde woensdag twee keer tegen het Crystal Palace van Michy
  Batshuayi. Het waren doelpunten nummer negen en tien van dit seizoen in de Premier League. Zo zit Lukaku voor het 7e opeenvolgende seizoen aan de dubbele cijfers. Sinds het seizoen 2012/13 scoorde Lukaku dus ieder seizoen minstens 10 keer in de Premier League: samen met Sergio Agüero is hij de enige die dat presteerde.

  Seizoen Club Wedstrijden Goals  Assists
  2011-2012 Chelsea 8 0 1
  2012-2013 West Bromwich Albion 35 17 4
  2013-2014 Chelsea / Everton 32 15 6
  2014-2015 Everton 36 10 5
  2015-2016 Everton 37 18 6
  2016-2017 Everton 37 25 6
  2017-2018 Manchester United 34 16 7
  2018-2019 Manchester United 25 10 0