• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Lefevere heeft joker achter de hand voor Omloop: "Jungels is vrije vogel"

  Deceuninck-Quick Step verkende de verraderlijke kasseistroken al.

  Deceuninck-Quick Step heeft zijn zinnen gezet op de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, maar dat wil niet zeggen dat de Omloop wordt verwaarloosd. Om het in de woorden van manager Patrick Lefevere te zeggen: "Ik eet graag in een sterrenrestaurant, maar een frietje moet af en toe ook kunnen."

  Met Belgisch kampioen Yves Lampaert, Philippe Gilbert en Zdenek Stybar heeft Quick Step meerder ijzers in het vuur voor de Omloop Het Nieuwsblad, de eerste voorjaarsklassieker. Maar met Bob Jungels heeft Patrick Lefevere nog een joker om in te zetten.

   

  "Je moet af en toe eens kunnen verrassen", zegt hij. "Bob wordt niet beschouwd als een eendagscoureur, ook al won hij bij de jeugd mooie koersen. Maar na zijn zege in Luik-Bastenaken-Luik begon het idee te rijpen om het eens te proberen."

   

  "De Omloop en de E3 Harelbeke zijn testcases. Als het tegenvalt, kunnen we nog altijd het geweer van schouder veranderen. Als het meevalt, hebben we er een sterke pion bij. Hij kan hard op kop rijden en kan verrassend wegglippen. Hij is de joker van de ploeg. Terwijl iedereen naar Stybar, Lampaert en Gilbert kijkt, is Jungels een vrije vogel."

   

  "Het is een luxe dat we op verschillende paarden kunnen spelen. Maar ook de andere ploegen hebben niet stilgezeten. Ook Jumbo, Trek en Lotto hebben geprobeerd om zich te versterken voor de voorjaarsklassiekers."

  "Beter om 90 procent te zijn tijdens Omloop"

  De zegeteller van Quick Step sloeg vorig jaar bijna tilt, maar toch is het al 14 jaar geleden dat Lefevere mocht juichen in de Omloop. "Als je hier al 100 procent bent, is het nog 5 weken tot de Ronde van Vlaanderen", verklaart de ploegmanager. "Het is heel moeilijk om 5 weken die vorm aan te houden. Het is beter om 90 procent te zijn tijdens de Omloop, want dan heb je nog wat reserves."

   

  Een nieuw recordaantal zeges hoeft ook niet voor Lefevere. "Daar hou ik me echt niet mee bezig", zegt hij. "Ik hou meer van kwaliteit dan van kwantiteit. Of anders gezegd: ik eet graag in een sterrenrestaurant, maar een frietje moet af en toe ook kunnen. De Omloop mag er dus wel bij."