• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  De Ketele (9e): "Tandje te klein, met goed gevoel naar zondag"

  De Ketele eindigde op de negende plaats.

  De Ketele eindigde op de negende plaats.

  Kenny De Ketele heeft geen eremetaal kunnen meegraaien op de WK-puntenkoers. Toch was hij niet te ontgoocheld: "Winnen zat er niet in. Maar dit voelt goed voor de ploegkoers van zondag." Lotte Kopecky ging compleet de mist in op het omnium: "Ik weet niet wat er scheelde."

  De Ketele toonde zich in het begin van de koers en nam een ronde met de latere wereldkampioen, maar de Belg moest finaal vrede nemen met de 9e stek. Daar had hij een simpele verklaring voor: "Ik reed een tandje te klein. En daardoor moest ik te lang mijn krachten verdelen."

   

  "Ik voel me al de hele week goed en ook in deze koers. Ik koos hetzelfde verzet als op het EK in Glasgow (waar hij zilver haalde, red), maar blijkbaar is deze baan hier zo snel. Het tempo in het peloton viel steeds enorm weg. Daardoor konden de mannen met het grote verzet altijd herstellen."

   

  In het begin van de koers pakte De Ketele samen met Van Schip een ronde. "Ik wist dat ik mee moest. De coach had dat van bij het begin gezegd. Op een goed moment sprong ik mee met hem en we reden samen meteen als eerste rond. Omdat ik kleiner stond dan hem, moest ik constant over mijn toeren gaan."

   

  "In het peloton werd er ook volop gekoerst en was er een splitsing. Het was onze pech dat die eerste grote groep ook meteen een ronde bijeenreed. Was het peloton samengebleven, was er meer tijd om te herstellen. Bij Van Schip liet dat blijkbaar weinig sporen na, maar ik moest daar toch 20 à 30 ronden van bekomen."

   

  "Naar het einde toe was het heel moeilijk om mijn moment te vinden. Op het einde kon ik nog mijn duivels ontbinden, maar dat was al te laat. Die 2e ronde nemen was wel goed voor het gevoel."

  "Dit was goed voor zondag"

  Voor De Ketele was de puntenkoers geen hoofddoel, dat is de ploegkoers zondag met Robbe Ghys. "Door de afwezigheid van titelhouder Cameron Meyer was de wedstrijd meer open, dus begon ik al wat weg te dromen. Maar het zat er niet in vandaag. Van Schip reed fantastisch sterk. Hij reed rond, maar was ook betrokken bij de helft van de sprints."

   

  "Ik ben blij dat het verschil met het podium groot is. Vorig jaar werd ik 5e op 2 of 3 punten. Dan is het veel zuurder."

   

  "Maar goed, ik heb een schitterende training gehad. Ik ben mijn fiets weer wat meer gewoon geworden en heb me ook geamuseerd. Dat is allemaal goed voor zondag. Het gevoel is goed. Ik werd allesbehalve weggereden. Zondag steek ik 2 tanden groter en dan vliegen we er weer in."

  De reactie van De Ketele na zijn 9e plaats in de puntenkoers:

  Kopecky: "Ik weet niet wat er scheelde. Ik heb me zeker niet gespaard"

  Lotte Kopecky zat met een heel ander gevoel. Ze kwam er totaal niet aan te pas in het omnium en eindigde 19e. Wat liep er mis? "Ik heb het zeker niet bewust laten schieten voor de ploegkoers van morgen. Ik weet niet er scheelde. Het gevoel was verre van goed. Ik wou eigenlijk beginnen met een goeie scratch, maar dat viel volledig tegen. De temporace viel ook niet mee en het was zeker niet de bedoeling om al zo snel af te vallen. De puntenkoers heb ik wel wat laten lopen. Ik moest al 2 ronden en wat sprints winnen om in de top 10 te komen."

   

  "Ik hoop dat ik morgen betere benen heb. Al kan dat niet moeilijk zijn. Ik weet niet wat er gaan is. De voorbije 2 dagen had ik goeie benen voor de ploegenachtervolging. Op de rollen vanochtend viel het nog goed mee, maar bij de opwarming voelde ik me niet super."

   

  "Ik hoop dat ik snel de knop kan omdraaien en morgen is er een ander doel. Het is niet leuk om zo'n gevoel te hebben de dag voor de ploegkoers, morgen kan het alleen maar beter gaan."