• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Wijnants: "Dit Real is kansloos voor de CL, maar dit Barcelona ook"

  " "

  Stef Wijnants woonde gisteren Real Madrid-Barcelona bij in de beker.

  Na de uitschakeling in de halve finale van de Copa del Rey gisteren door Barcelona lijkt het een seizoen zonder prijzen te worden voor Real Madrid. Stef Wijnants woonde de Spaanse topper bij. "Real heeft nood aan een schutter. Met Ronaldo erbij werd het minstens 3-3."

  Na de 1-1 heen stoot Barcelona door dankzij de 0-3 van gisteren. Die cijfers zeggen niet alles. "Het was een meer dan behoorlijke wedstrijd van Real", schetst Wijnants. "In vergelijking met 80 procent van zijn matchen dit seizoen was dit een goeie tot meer dan goeie wedstrijd. Maar men is natuurlijk al wat sneller tevreden, na wat er aan ellende al is geweest dit seizoen."

   

  Wijnants verklaart zich nader: "Alle andere jaren zou een 0-3-nederlaag tegen Barcelona een enorm awoert-geroep en gefluit met zich meebrengen. Dat was gisteren niet: niet bij het affluiten, niet bij de 3e goal, niet bij de onnodige penaltyfout van Casemiro. Er is een soort berusting dat het dit jaar niets wordt, maar dat betekent ook dat ze al veel slechter gezien hebben dit seizoen."

   

  "Als je de hele wedstrijd bekeken hebt, kun je trouwens niet geloven dat het 0-3 werd. En dan gaat het niet eens om de efficiënte van Barça an sich, het gaat vooral over de efficiëntie van Real. Die was ondermaats."

   

  "Het was geen intense Clasico met 2 teams op de top van hun kunnen. Real was niet top, maar Barça zeker ook niet. Anders had Barcelona veel meer druk kunnen ontwikkelen, meer de bal kunnen rondspelen en meer kansen kunnen ontwikkelen. En Barcelona deed het gisteren dan nog zonder Messi, want de grote kleine held van zaterdag maakte er gisteren vooral weer een wandeloefening van. Dat wil toch ook iets zeggen over Barcelona."

  Real mist Ronaldo.

  "Met Ronaldo wordt het minstens 3-3"

  Het werd Wijnants gisteren nog maar eens duidelijk wat Real ontbeert: "Het heeft nood aan een schutter. Als Ronaldo gisteren had meegedaan, zeg ik niet dat Real zich had geplaatst, maar het was op zijn minst 3-3 geweest. Dat is een groot probleem."

   

  En de gevolgen zijn er: "Iedereen met wie ik gepraat heb, beseft dat Real dit seizoen niets gaat winnen. De beker was misschien nog hun belangrijkste kans om een prijs te winnen. De titel is foetsie en de Champions League gaan ze ook niet winnen.  De hechte ploegen die in vorm zijn, kan dit Real niet aan."

   

  "Maar ook dit Barcelona van de laatste weken is kansloos om de Champions League te winnen. Maar dat hangt natuurlijk van 1 man af: als Messi een begenadigde dag heeft.... Tegen Sevilla speelde Barcelona ook niet goed , maar Messi alleen deed hen dood."

   

  "Messi is het wapen van Barcelona en de voorbije jaren had Real met Ronaldo ook zo'n wapen op de moeilijke momenten. En die kun je natuurlijk niet vervangen. Ze hadden daarop moeten anticiperen, hoor ik. Maar zeg mij eens wie. Hazard is geen Ronaldo, hè."

   

  "Hazard gaat geen 50 goals maken op een seizoen. Als hij gaat, zal Hazard Real zeker beter maken, maar dan nog moet je hopen dat het klikt met Benzema in de spits en Vinicius op links. En gaat Hazard dan rechts spelen?"

  James Rodriguez is de laatste topspeler die Real aankocht, ondertussen al 5 jaar geleden.

  "Real zal absoluut een topspeler moeten aantrekken"

  Als Real geen prijzen pakt, rollen er koppen en moet er vernieuwing komen, weet Wijnants. "Maar ze erkennen hun gebrek aan efficiëntie. Ze weten dat het niet de fout van coach Solari is."

   

  "Je mag niet vergeten dat Real sinds James Rodriguez geen topspeler meer gekocht heeft. En dat is ondertussen 5 jaar geleden. Vinicius is een topspeler in wording, maar nog maar 18 jaar."

   

  "Ik dacht dat ze daar vorig jaar of het jaar daarvoor al werk van zouden gemaakt hebben. Dat zal absoluut moeten gebeuren. Maar elke club en elke makelaar van een topspeler weten dat. Die rekenen zich al rijk. En ik ken de financiële begrenzingen van Real niet."

   

  Wie moet Real halen, vragen ze mij? "Hazard zal een optie zijn, maar dat is geen goalgetter. Cavani, Lewandowski en Agüero zijn toppers, maar volgens mij hebben die de leeftijd niet meer om naar Real te gaan. Die gaan veel te veel geld kosten en met hen kan je niet echt bouwen aan een nieuw team. Harry Kane is een optie, maar Engelsen die slagen in Spanje zijn zeldzaam, toch?"

   

  "Dan kom je bij Mbappé uit. Maar daar kun je alleen maar aan, als PSG niets wint in Europa."

  Vinicius is niet zo efficiënt: 3 goals in 26 wedstrijden.

  "Vinicius heeft goeie voetjes, maar niet om op doel te trappen"

  "Als Hazard komt, moet er wel een oplossing komen voor Vinicius, die nu vanaf links speelt." Over Vinicius had Wijnants een interessante statistiek: "In 26 wedstrijden had die 75 mogelijkheden, maar wel maar 4 goals. De efficiëntie van die jongen is dus voorlopig nog ondermaats."

   

  Maar Wijnants heeft het wel voor de Braziliaanse youngster: "Vinicius is 18 jaar oud. Elke keer dat hij aan de bal komt, is er dreiging. Het stadion heeft hem omarmd. Hij heeft goeie voetjes, alleen niet om naar doel te trappen. Ik vind zijn traptechniek niet goed, te weinig gevoel. De ene keer een uitstekende pas over 60m, de volgende keer een eenvoudig shot volledig gerateerd."

   

  "Hij zal die techniek nog wel kunnen verbeteren, maar je kunt niet verwachten dat hij naar doel zal trappen zoals Ronaldo, Messi of Lewandowski. Daarvoor zal zijn opleiding niet goed genoeg geweest zijn. Het is heel raar dat de grootste club van de wereld afhankelijk is van een jongen van 18. Dat wil natuurlijk ook wel wat zeggen."

  Vinicius zal zijn traptechniek zeker nog kunnen verbeteren, maar je kunt niet verwachten dat hij naar doel zal trappen zoals Ronaldo, Messi of Lewandowski. Daarvoor zal zijn opleiding niet goed genoeg geweest zijn.

  Stef Wijnants

  "Allegri gaat weg bij Juventus"

   Solari zal uiteindelijk wel afgerekend worden op de resultaten van dit seizoen: "Als komend weekend weer verloren wordt van Barcelona en Real gaat er volgende week in Europa uit tegen Ajax - wat zomaar kan - dan zal hij volgend jaar geen coach meer zijn."


  Wijnants laat een naam vallen van een mogelijke nieuwe Real-coach: "Allegri gaat weg bij Juventus. Dat is een topcoach die met de allerbesten kan werken. José Mourinho is ook een mogelijkheid, maar ik weet niet of dat voor Mourinho en voor Real zo goed is. Er zou geen conflict mogen ontstaan, maar de geschiedenis leert ons anders. En blijkbaar worden op het trainingscentrum in Valdebebas ex-spelers Xabi Alonso en Raul klaargestoomd, maar dat zal nog niet voor morgen zijn. "