• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Recordman" Kruiswijk (ex-Anderlecht) houdt het voor bekeken

  Kruiswijk (rechts-archief) in duel met Fernando Torres.

  Vitesse-verdediger Arnold Kruiswijk moet noodgedwongen stoppen met voetballen op het einde van dit seizoen. De 34-jarige Nederlandse verdediger was in het verleden even actief bij Anderlecht. In de Eredivisie heeft hij twee bijzondere records op zijn naam staan. 

  Mislukte passage bij Anderlecht

  Kruiswijk speelde in zijn carrière bijna 400 duels op het hoogste niveau. Hij verdedigde in Nederland de kleuren van Groningen, Roda JC, sc Heerenveen en Vitesse. Met die laatste club won hij in 2017 de Nederlandse beker. 

   

  De centrale verdediger speelde tussen 2008 en 2010 ook even voor Anderlecht. Zijn passage bij de Belgische recordkampioen werd geen succes.

   

  Door een slepende rugblessure besliste Kruiswijk om op het einde van dit seizoen te stoppen met voetballen. Hij wordt (jeugd)trainer bij Vitesse.

  25.318 minuten zonder doelpunt in Eredivisie

  Kruiswijk heeft twee opmerkelijke records op zijn naam staan. Zo maakte hij in 2006 het snelste eigen doelpunt ooit in de Nederlandse Eredivisie. Na amper 9 seconden passeerde hij toen zijn eigen doelman.


  Ook het tweede record is pijnlijk. Na een reeks van 303 Eredivisiewedstrijden zonder doelpunt lukte het Kruiswijk in wedstrijd 304 wel om het net te doen trillen. Kruiswijk moest maar liefst 25.318 minuten wachten op zijn allereerste goal als profvoetballer. Het leverde hem meteen ook een applauswissel op.