• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Juventus stuurt zondag liefst van al zijn jeugdteam naar Napoli"

  Valt er zondagavond te applaudisseren bij Juventus?

  Zondagavond 20.30u is het moment voor Napoli om Juventus te verslaan. Maar 1: is Napoli sterk genoeg om een verzwakt en aarzelend Juventus te doen wankelen? En 2: wat zal het opleveren? Sporza-journalist en Eleven Sports-voetbalcommentator Olivier De Wilde zoekt antwoorden.

  Eind januari zagen de pessimisten het al aankomen

  Komend weekend: speelronde 26 in de Serie A. Een duel tussen nummers 2 en 1: Napoli versus Juventus. En toch ligt geen enkele Juventus-fan wakker van de wedstrijd in Campanië, laat staan dat hij/zij zijn/haar slaap laat voor eventueel puntenverlies.

   

  Het verschil voor de wedstrijd tussen Napoli en Juventus bedraagt 13 punten. De Italianen twijfelen geen moment: Juventus pakt de 35e landstitel. We horen de champagne al knallen in Turijn.

   

  Het seizoen van Juve begon met giga-ambities. Bij de komst van God, Cristiano Ronaldo, maakten de Juventus-bobo’s in hun trofeeënkast meteen plaats voor de Beker met de Grote Oren.

   

  Een doelpuntenmachine, snelheid, creativiteit, een topverdediging en een meer dan behoorlijke doelman: het leek het succesrecept om die Champions League inderdaad binnen te halen.

   

  Maar eind januari hadden enkele pessimisten (lees: realisten) het al zien aankomen: Juve eruit in de Coppa d’Italia. Een 3-0-blamage in Bergamo, drie dagen later een 3-3 in eigen stadion tegen Parma, godbetert. Noot: het was het enige punt dat Parma kon rapen in zijn laatste vijf wedstrijden.

   

  De realisten zagen scheuren in het pantser. En dat pantser werd 8 dagen geleden verpulverd door Atletico Madrid: 2-0 in de heenmatch van de 1/8e finales in de Champions League. Daar beginnen zelfs de positivisten zwaar van te zweten. De Champions League-droom lijkt aan diggelen te liggen. Tom Cruise zou bedanken voor deze Mission Impossible, al "weet je in voetbal natuurlijk nooit".

  Allegri verwijdert al zijn sociale media-accounts

  Dat alle hoop op de terugwedstrijd (12 maart) wordt gevestigd, kan een eerste reden zijn voor een Napolitaanse zege zondag.

   

  Tweede reden: Cristiano Ronaldo is onzeker. Hij sukkelt met zijn enkel na een tackle tegen Bologna. De kans is groot dat de Portugees pas terugkeert bij de tweede ontmoeting met Atletico.

   

  Gezien hij rechtstreeks betrokken was bij 27 van de 53 Serie A-goals - om een van de vele statistieken boven te halen - is het ontbreken van CR7 altijd een aderlating. Een aderlating waar Juve in de competitie nog niet mee te kampen had: Ronaldo miste nog geen enkele wedstrijd. Of hij dusdanig onmisbaar is om 3 punten te laten liggen in Napels, we denken het niet.

   

  Daarnaast zou het ook zomaar kunnen dat Juve-coach Allegri een aantal pionnen laat rusten. Je kunt licht overdreven zeggen dat Juventus het liefst van al zijn jeugdteam naar het Zuiden stuurt. Het zal een warm welkom zijn in de stad aan de Vesuvius.

   

  In het Allianz Stadium van Juventus is de sfeer dan weer verre van optimaal, zo blijkt uit krantenverhalen. Dit lijken namelijk de laatste maanden van Allegri te zijn als coach van Juve. De Italiaanse gazetta’s springen op elk verhaal met rookontwikkeling, op zoek naar vuur.

   

  Het meest recente artikel: "Allegri verwijdert al zijn sociale media-accounts". Allegri gebruikte Twitter en Instagram af en toe om commentaar te geven na wedstrijden van zijn team. Of het zijn eigen beslissing is om zich dat recht nu te ontzeggen, weten we niet en zullen we wellicht nooit te weten komen.

   

  Maar kenners met een glazen bol weten wel dit: Allegri verlaat Turijn en wordt volgend seizoen T1 van Real Madrid. Het soort omstandigheden waar Dries Mertens en co alvast niet rouwig om zijn.

  Napoli heeft zijn eigen problemen

  Gewonnen spel voor Napoli? Hmm. Napoli moet voor eigen deur vegen. Hoewel het vorig weekend met 0-4 won in Parma en de Poolse spits Milik herboren lijkt met 6 goals in 7 matchen heeft Napoli ook een probleem: het probleem-Mertens.

   

  De Belg staat droog. Hij scoorde nog niet in 2019 en tijdens de voorbije 12 partijen vond hij amper 1 keer het net. Het zijn zure tijden voor de man die 101 goals maakte in 6 seizoenen Napoli.

   

  Maar de fans laten hem niet vallen. “Ciro! Ciro!”, klonk luid, opdat de Rode Duivel zou scoren. Hopelijk blijven zij luider klinken dan de miljoenen uit China. Een goal van Mertens tegen "de slechteriken" uit Turijn zou al wat balsem in de wonde gieten.

   

  Dan blijft nog de vraag of Napoli wel hét team is om een gehavende machine –  want Juve blijft een machine – te verslaan. Eerst en vooral lijkt Ancelotti met de Napolitaanse kern niet het materiaal te hebben om die machine te slopen.

   

  Fysiek komen de Napolitanen tekort en om het de verdediging van Turijn moeilijk te maken moet er heus wat meer gebeuren. Trainer Ancelotti gaf ook aan dat zijn team nog steeds een titelconcurrent is voor het dominante Juventus, maar niet dit seizoen. De achtste titel op rij is een feit, zei de Napolitaanse veldheer al.

   

  Napoli kan zich wél blindstaren op een historisch statistiekje. In de laatste 50 Serie A-wedstrijden verloor De Oude Dame één keer, vorig seizoen thuis tegen

  Napoli: de 0-1 van ex-Genkenaar Koulibaly in de slotminuut. Ware het niet dat diezelfde statistiek dan ook even oorverdovend hard schreeuwt: "Juventus kan niet verliezen".

   

  Maar dat kan Juventus allemaal niks schelen. Juventus heeft immers één mission. En die is impossible.