• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Lierse Kempenzonen van start met ambitieus jeugdproject: "Proberen kopie van Bilbao te zijn"

  Geel-zwarte fans moedigen hun team aan.

  Voetbalclub Lierse Kempenzonen heeft het jeugdcomplex in Kessel teruggekocht van de stad Lier. De club wil met enkel eigen jeugdspelers opnieuw uitgroeien tot een vaste waarde in het Belgische voetbal. "Dat is de enige manier om een leefbare club te hebben."

  "Jeugd enige manier om te kunnen overleven"

  Voorzitter Luc Van Thillo trekt met Lierse Kempenzonen volledig de kaart van de eigen jeugdwerking. Met de aankoop van het complex in Kessel hoopt de club de volgende stap te zetten. "Lierse is een club die altijd bekend stond voor zijn fantastische jeugdwerking", zegt Van Thillo bij Sporza.

   

  "Die tijden willen we graag volledig terugbrengen. Het complex in Kessel heeft daarin heel veel waarde. Voor een club als Lierse is de jeugd de enige manier om te kunnen overleven in het profvoetbal. Wij kunnen niet de grote transfers doen die andere clubs wel kunnen doen. Dat is ook niet onze bedoeling."

   

  "We proberen een kopie te zijn van Athletic Bilbao, waar ze enkel met Basken spelen en ook heel goede resultaten behalen", zegt Van Thillo nog. "Wij willen dat doen met allemaal spelers uit onze streek en die opleiden tot volwaardige professionele voetballers, waarna ze dan eventueel kunnen uitwaaien naar grotere clubs."

   

  "Het is dus de bedoeling dat we geen buitenlandse spelers meer aankopen. We focussen volledig op de lokale jeugd in Lier en omstreken. Dat wil wel niet zeggen dat er geen Nederlander bij ons mag komen voetballen vanuit Eindhoven."

  Voor een club als Lierse is de jeugd de enige manier om te kunnen overleven in het profvoetbal. 

  Luc Van Thillo

  "Snelle promotie naar 1B zou ongelooflijke bonus zijn"

  Is het voor Lierse Kempenzonen mogelijk om met enkel jeugdspelers te wedijveren met andere (top)clubs? "Het zal misschien niet mogelijk zijn om de concurrentie aan te gaan met de allergrootste clubs in België", verwacht Van Thillo.

   

  "Maar ik denk ook niet dat dat nodig is. De club moet eerst en vooral leefbaar zijn. Werken met jeugd is volgens mij de manier om leefbaar te zijn. Op termijn moet het dan mogelijk zijn om mee te draaien in het professionele circuit, enkel met de eigen jeugd."

   

  Worden de ambities bijgesteld? "Neen, absoluut niet. Ik geloof oprecht dat deze strategie ons weer naar het hoogste niveau kan brengen. Maar ik weet ook dat we daar niet van vandaag op morgen zullen staan", beseft Van Thillo.

   

  "Een snelle promotie naar 1B zou een ongelooflijke bonus zijn, maar we gaan er onszelf niet voor verloochenen. Ik ben er ook zeker van dat onze supporters dat zullen begrijpen."

  Ik geloof oprecht dat deze strategie ons weer naar het hoogste niveau kan brengen.

  Luc Van Thillo

  Luc Van Thillo.

  De 5 krachtlijnen van het nieuwe Lierse-beleid:

  • "We investeren in het jeugdcomplex in Kessel zodat jongeren er alle omkadering vinden die nodig is om hun talent te doen groeien."
   
  • "We kopen geen buitenlandse spelers meer aan, maar geven de voorkeur aan jongens uit de regio."
   
  • "We bouwen een fanion-elftal met een hart en een ziel, opgebouwd uit zelf opgeleide jongeren, jonge Belgische spelers en ervaren rotten uit de regio."

   

  • "We kiezen voor een technische staf met de kwaliteiten om jongeren te doen groeien en klaar te stomen voor het hoogste niveau."

   

  • "We houden onze spelers zo lang mogelijk bij de club, tot we ze, vervuld van trots, uit kunnen wuiven naar een volgende stap in hun carrière."