• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  EK-delegatie vertrokken naar Glasgow: "Heisa over code gaf ons extra stress"

  Hanne Claes.

  Hanne Claes, een van de Belgian Cheetahs.

  De Belgische atleten zijn vanmiddag op het vliegtuig gestapt naar Glasgow, waar van vrijdag tot zondag de Europese indoorkampioenschappen op het menu staan. Na de heisa van de voorbije dagen over de gedragscode kan de blik stilaan weer op het sportieve worden gericht. "Maar de conventie was er los over", klinkt het nog in het Belgische kamp.

  Belgische atletiekdelegatie is vertrokken naar Glasgow voor EK indoor: "Cheetahs gaan voor medaille"

  Claes: "Ik kon die boete zelfs niet meteen betalen"

  De voorbereiding van de Belgische equipe op het EK indoor is niet echt vlekkeloos verlopen. Een nieuwe gedragscode van de Belgische Atletiekbond (KBAB) zorgde voor veel wrevel bij de Belgische atleten. Na overleg met een delegatie van de betrokken atleten stelde de KBAB een andere conventie op.

   

  "Die eerste conventie was er los over", vertelde Hanne Claes vanmiddag op de luchthaven van Zaventem. De bewuste code bestond uit twee onderdelen: enerzijds moesten de atleten akkoord gaan om uitsluitend de officiële teamkledij te dragen en anderzijds dienden ze hun portretrechten af te staan aan de KBAB.  Atleten die tijdens het toernooi de regels overtreden, zouden op basis van de code boetes tot 20.000 euro riskeren.

   

  "Die sanctie was overdreven hoog, zeker omdat we heel weinig verdienen in deze sport en weinig ondersteuning gekregen hebben de afgelopen jaren. Dat maakt je boos. Ik kon die boete zelfs niet meteen betalen, mocht ik in de fout gegaan zijn. Maar nu is het opgelost en heeft de federatie ook wel ingezien dat het zo niet kon. Nu kijken we vooruit."

   

  "Het gaf ons extra stress. De timing was niet goed. De heisa nam toch meer energie in beslag dan ik gehoopt had. We werken het hele jaar voor zulke kampioenschappen. Tien dagen voor een EK is het niet de bedoeling om zo'n heisa aan je hoofd te hebben. Om echt top te kunnen presteren, moet je zonder zorgen aan een kampioenschap kunnen beginnen."

   

  Met de Belgische 4x400 meterploeg mikt Hanne Claes op een medaille in Glasgow. "Dat is realistisch. Iedereen is in vorm en indoor is alles mogelijk. We hebben dit nodig om ons nog eens op de kaart te zetten en te laten zien dat we meestrijden voor de medailles."

  Maudens: "Ik heb me er niet zoveel van aangetrokken"

  "Er waren bepaalde zaken in de conventie die niet duidelijk en niet juridisch onderbouwd waren", vult vijfkampster Hanne Maudens aan. "Nu is dat in orde en ik ben blij dat we kunnen vertrekken."

   

  "Of mijn voorbereiding verstoord geraakt is? In principe niet echt. Ik heb me er niet zoveel van aangetrokken. Ik heb het de mensen boven mij laten oplossen en heb rustig getraind. Mijn hoofd is zeker vrij. Ik ben klaar voor het EK, waar ik mijn PR wil verbeteren."

  Vandeven: "Er zijn zeker kansen op medailles"

  Ook atletiekcoach Wim Vandeven is blij dat de heisa achter de rug is. "We hebben geprobeerd om de atleten er zoveel mogelijk buiten te houden zodat ze op de trainingen konden focussen. Je kunt de tijd niet terugdraaien, maar met een aantal coaches en managers hebben we goed werk geleverd. Hopelijk houdt de federatie in het vervolg een beetje rekening met mensen en atleten alvorens beslissingen te nemen."

   

  "Het is de eerste keer dat ik dit meemaak, maar voor alles moet een eerste keer zijn. Het is niet leuk en het had vermeden kunnen worden, maar kwaad worden helpt niet. De atleten hebben in eerste instantie de juiste beslissing genomen om niet te tekenen. Daardoor is men beginnen na te denken en is de zaak opgelost geraakt."

   

  "We gaan met een jonge en gemotiveerde groep atleten naar dit EK", zegt Vandeven nog. "Er zijn zeker kansen op medailles. Thomas Van der Plaetsen staat zeer hoog op de wereldranglijst. Maar ik denk niet dat je atleten nodeloos moet opzadelen met druk. Als iedereen op zijn niveau presteert, dan zullen we mooie prestaties zien."

  De polsstok van Thomas Van der Plaetsen op het vliegtuig krijgen is een hele onderneming