UCI wil het peloton heropvoeden: wie niet luistert, voelt het in zijn portefeuille

  De UCI wil meer respect voor de natuur.

  Het Vlaamse wielervoorjaar staat voor de deur en dus zet de Internationale Wielerunie UCI de puntjes nog eens op de i. De UCI wil meer respect voor de natuur en vraagt de renners om nieuwe regels omtrent het dumpen van afval te respecteren. De "videoref" zal alles in de gaten houden.

  Nieuw straffenbarema

  Renners die te pas en te onpas papiertjes en bidons langs de kant van de weg gooien: het is een oud zeer in het peloton waar de UCI vanaf dit seizoen komaf mee wil maken. "Respect voor de natuur", luidt het devies, waardoor bewoners langs het parcours geen afval meer in hun voortuin zouden vinden.

   

  Net voor en na de vaste bevoorradingszones op het parcours heeft de UCI al een tijdje een zogeheten waste zone ingericht, waar het restafval gedropt kan worden. De organisator ruimt die zone na de koers op. Ook op 20 kilometer van de finish is er zo'n afvalzone.

   

  De UCI hamert er ook op dat renners hun drinkbus desnoods aan de commissarissen of de volgwagens kunnen afgeven of op een veilige en rustige manier naar de toeschouwers kunnen rollen. Maar respectloos en onbezonnen in de natuur droppen zou verleden tijd moeten zijn. Een drinkbus die door het gedokker op de kasseien op de weg belandt, wordt niet als een inbreuk beschouwd. 

   

  Wie die mentaliteitswijziging niet aanneemt, zal het in zijn portefeuille voelen. De UCI heeft vorig jaar een nieuw straffenbarema goedgekeurd. De boetes variëren van 200 tot 1.000 Zwitserse frank, afhankelijk van de overtreding, het niveau van de wedstrijd en de frequentie van de inbreuk. 

  Videoref

  De nieuwe richtlijnen, die uiteraard niet alleen in Vlaanderen gelden, worden bewaakt door de videoref, die nog meer dan vorig jaar zijn opwachting zal maken op de koersen van het allerhoogste niveau.


  De commissaris bekijkt niet alleen de rechtstreekse beelden, maar kan ook een beroep doen op andere camerabeelden die op dat moment niet gebruikt worden in de tv-uitzending. 


  De "VAR" in de koers zal niet alleen aandacht schenken aan de mentaliteitswijziging en bescherming van de natuur, maar houdt ook een oogje in het zeil om stayeren, vastklampen aan de auto en het gebruik van voetpaden te bestraffen.

  Een drinkbus zomaar in de natuur kieperen, wordt streng(er) bestraft

  Een drinkbus aan een toeschouwer "overhandigen" mag wel nog