• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Vandoorne over zijn F1-carrière: "99 procent kan ik niet vertellen"

  Stoffel Vandoorne

  Stoffel Vandoorne gaat in Barcelona op de foto met een Ferrari-fan.

  Over goed twee weken gaat in Australië het Formule 1-kampioenschap weer van start. Deze keer zonder Stoffel Vandoorne. "Het was heel lastig", vertelt hij over zijn passage bij McLaren.

  "Niet de beste jaren in mijn carrière"

  Stoffel Vandoorne was maandagavond te gast in Peptalk, een talkshow op de Nederlandse zender Ziggo Sport. Met presentator Jack van Gelder had hij het onder meer over zijn twee seizoenen in de Formule 1.

   

  "Het is niet altijd makkelijk geweest, eigenlijk was het heel lastig", stak Vandoorne van wal. "Tot de Formule 1 verliep mijn autosportcarrière bijna perfect. Ik won bijna elk kampioenschap waar ik aan deelnam."

   

  "De timing bij McLaren was waarschijnlijk niet de beste. We zijn afhankelijk van het materiaal en de auto is al enkele jaren niet goed. Jammer genoeg waren het niet de beste jaren in mijn carrière."

   

  Draaide alles dan rond Fernando Alonso binnen het team? Kreeg zijn auto voorrang? "Ja", knikte Vandoorne bevestigend. "Jammer genoeg heb ik 99 procent van wat er gebeurd is, nooit kunnen vertellen."

   

  Vandoorne zat in Peptalk aan tafel met een andere voormelige F1-coureur: Giedo van der Garde. En die nam geen blad voor de mond. "Hij heeft gewoon niet de kans gekregen die hij verdiende bij McLaren. Alles draaide om Alonso en dat is natuurlijk megaklote", sprak de Nederlander.

  Alles draaide om Alonso en dat is natuurlijk megaklote.

  Ex-F1-coureur Giedo van der Garde

  "Red Bull kan wel wedstrijden winnen met Honda"

  Ondertussen heeft topteam Red Bull de Hondamotor overgenomen van McLaren. De renstal van Stoffel Vandoorne kreeg hem twee jaar niet op volle toeren. "Honda maakte net zijn comeback in het V6-tijdperk, maar sindsdien is die motor flink geëvolueerd", weet Vandoorne te vertellen op de Nederlandse televisie.

   

  "De Japanners hebben flinke stappen vooruit gezet. Dat merk je aan de betrouwbaarheid van de auto. Red Bull heeft al veel rondjes kunnen draaien tijdens de testen in Barcelona, terwijl wij op sommige dagen soms maar aan 6 rondes geraakten."

   

  "Bij Red Bull zit Honda in een betere positie. Dit seizoen maken ze kans om wedstrijden te winnen", denkt Vandoorne. "Voor het wereldkampioenschap vechten ze waarschijnlijk nog niet. Daar is de kloof met Mercedes en Ferrari nog iets te groot."

  "Simulatorwerk heel belangrijk voor relatie met Mercedes"

  Stoffel Vandoorne racet dit seizoen in de Formule E, maar hij blijft ook actief in de Formule 1. Bij wereldkampioen Mercedes is hij aan de slag als ontwikkelingscoureur.

   

  "Ik maak hele lange dagen in de simulator in Engeland, legt Vandoorne uit in Peptalk. "Ik rijd er meer dan 100 rondjes per dag. Vanuit de fabriek ondersteun ik het Formule 1-team op het circuit en zij geven feedback over wat er beter moet aan de auto. Dat probeer ik dan uit in de simulator."

   

  De leukste dagen voor een coureur zijn het niet. "Ik krijg er niet helzelfde gevoel als in de auto, maar ik bekijk het als een nine-to-fivejob. En die is heel belangrijk voor mij én mijn relatie met Mercedes."

  Tweets: Vandoorne bezoekt het F1-circus in Barcelona

  De Formule 1-coureurs warmen zich deze week op in Barcelona voor het nieuwe seizoen. Stoffel Vandoorne ging gisteren even langs bij zijn ex-collega's.