• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Gerecht blokkeert rekening Moeskroen: "Hoeft niet per se probleem te zijn voor licentie"

  " "

  Moeskroen is het voorwerp van een onderzoek naar witwassen en onwettige aandeelhoudersconstructies.

  Moeskroen zit in de problemen. Sportief gaat het de Henegouwse club voor de wind, maar naast het veld zijn vandaag alle rekeningen bevroren en zijn er 2 interim-beheerders aangesteld. Dat is ons bevestigd door het parket.

  De zware maatregelen kaderen in het onderzoek naar witwassen en onwettige aandeelhoudersconstructies bij de club.

   

  Dat onderzoek staat volledig los van het grote dossier over fraude en matchfixing dat de Belgische voetbalwereld al maanden op zijn grondvesten doet daveren.

   

  Het onderzoek naar Moeskroen startte in april 2018 en draait om 2 luiken: enerzijds betreft het de eigendom van de club. Die zou via een constructie in handen zijn geweest van een voetbalmakelaar, Pino Zahavi, wat verboden is. Moeskroen zou toch een licentie gekregen hebben door valse documenten in te dienen bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS).

   

  Half november voerde de politie 7 huiszoekingen uit bij de club, bestuurders, de voetbalbond en het BAS. De actie van vandaag is een volgende fase in dit dossier. "Op verzoek van de onderzoeksrechter zijn de rekeningen bevroren en de gelden in beslag genomen", legt woordvoerder Eric Van der Sypt van het federaal parket uit aan onze redactie. 

   

  "Zelfs na de acties van november kregen we nog aangiftes van de cel voor financiële informatieverwerking van verdachte financiële operaties die gelinkt zjin aan offshorebedrijven. Ze hebben gevraagd om die bankrekeningen te bevriezen, zodat die daarvoor alvast niet meer kunnen gebruikt worden."

   

  "Om het reilen en zeilen van de club te kunnen waarborgen is daarop ook de club onder voorlopige bewindvoering geplaatst. Er zijn 2 voorlopige bestuurders benoemd, die verantwoordelijk zijn voor alle nodige bestuurlijke en administratieve maatregelen om de continuïteit van de onderneming an sich te waarborgen."

   

  "De spelers en het personeel zullen worden doorbetaald." Hoe lang deze situatie zou duren, kon Van der Sypt niet zeggen.

  Het parket kreeg aangiftes van de cel voor financiële informatieverwerking van verdachte financiële operaties die gelinkt zjin aan offshorebedrijven.

  Parketwoordvoerder Eric Van der Sypt
  " "

  Moeskroen haalde in 2019 al 18 op 18.

  Voorzitter reageert kort, donderdag communiqué

  Bij Moeskroen wilde voorzitter Patrick Declercq een korte reactie kwijt: "Als ze denken dat dit het einde is van Moeskroen, dan zijn ze verkeerd." De club zal morgen officieel reageren met een perscommuniqué.


  Vorige week trok Sporza nog naar Le Canonnier om de sportieve hausse te belichten. Over het onderzoek zei Declercq toen: "Als je niks misdaan hebt, slaap je gerust. En ik slaap heel rustig." (lees voort onder foto)

   Als ze denken dat dit het einde is van Moeskroen, dan zijn ze verkeerd.

  Moeskroen-preses Patrick Declercq

  Zaak hoeft niet per se probleem te zijn voor licentie

  Op het eerste gezicht lijkt deze situatie nefast te zijn voor de licentie van Moeskroen, maar zo ver hoeft het niet te komen, zegt Licentiemanager Nils Van Brantegem. "Het belangrijkste voor een licentie is dat de club geen schulden heeft (lonen, rsz, etc...) en dat de continuïteit gegarandeerd is", legt Van Brantegem het basisprincipe uit.

   

  Ook als Moeskroen op 3 april, de deadline voor het licentiedossier, nog onder interim-beheer staat, kan het nog altijd aan bovenstaande voorwaarden voldoen. Tenzij de continuïteit niet gewaarborgd is, omdat de rekeningen zijn bevroren.

   

  "Anderzijds, als blijkt dat Moeskroen zou gelogen hebben - nu of in het verleden - om een licentie te bemachtigen, dan kan het wel gestraft worden. Van een boete tot het afnemen van de licentie. Al is het hiervoor ook afwachten tot het onderzoek is afgerond."

   

  Verschillende clubs hebben in het verleden al de eigenaarskwestie van Moeskroen aangekaart, want al jaren was de licentie voor Moeskroen een doorn in het oog van degraderende ploegen. KV Mechelen diende eind vorig seizoen nog een strafklacht in.

  Wat zei Vandenbempt over Moeskroen in november?