• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Dopingrazzia op WK noordse ski: 5 atleten én sportarts opgepakt

  Het WK noordse ski vindt momenteel plaats in Seefeld (Oostenrijk).

  De Duitse en Oostenrijkse autoriteiten hebben maanden samengewerkt voor deze dopingoperatie.

  In de marge van het WK noordse ski in Seefeld, in Oostenrijk, hebben de Duitse en Oostenrijkse politie in een gezamenlijke dopingoperatie 17 raids gehouden in beide landen. Daarbij zijn 9 verdachten opgepakt, waaronder 5 atleten én een Duitse sportarts.

  De Oostenrijkse politie gaf nog geen namen vrij van de verdachten. Het gaat wel om 2 atleten uit Oostenrijk, 2 uit Estland en 1 uit Kazachstan. Bij de gecoördineerde actie van vandaag werd een internationaal dopingnetwerk opgerold, aldus de Oostenrijkse autoriteiten.

   

  De invallen - waarbij 120 politiemensen betrokken waren - kwamen er na een onderzoek van 2 maanden onder de naam "Aderlass" (bloedvergieten). Het onderzoek spitste zich toe op sportarts Mark S., die vanuit Erfurt in Duitsland werkte. "Deze criminele organisatie voerde al jaren bloeddoping uit bij topatleten met als oogpunt hun prestaties te verbeteren", was de conclusie.

   

  De betrokken sportarts, die een geheim laboratorium uitbaatte, en een handlanger werden gearresteerd in Erfurt, de overige arrestaties vonden in Seefeld plaats. Daar vinden van 20 februari tot 3 maart de wereldkampioenschappen noordse ski plaats.

   

  Bij de Oostenrijkse ploeg doet deze affaire een vervelend belletje rinkelen: tijdens de Winterspelen van 2006 in Turijn vond de Italiaanse politie transfusiemateriaal bij de biatleten en langlaufers. Dat leverde 16 levenslange schorsingen op van atleten en begeleiders. Sindsdien voerde Oostenrijk een strenge dopingwetgeving door.