Ga naar de inhoud

meest recent

"Dopingdokter Mabuse" ziet celstraf na beroepsprocedure kwijtgescholden

 wo 27 februari 2019 09:52
Bernard Sainz (75) komt goed weg.

Het Hof van Beroep in Caen (Fra) heeft Bernard Sainz, bekend als "dokter Mabuse", veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden met uitstel voor inbreuken tegen de antidopingwetgeving in het semiprofessionele en amateurwielrennen.

De intussen 75-jarige Sainz komt daarmee goed weg, want op 5 september 2017 werd hij door de correctionele rechtbank in Caen nog veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 maanden en een boete van 20.000 euro.

 

Op 12 december had het parket-generaal nog een gevangenisstraf van 30 maanden gevraagd, waarvan 12 maanden met uitstel.     

 

De zelfverklaarde natuurgeneeskundige werd ervan beschuldigd tussen mei 2007 en november 2010 amateurwielrenners en renners van semiprofessioneel niveau een dopingprotocol opgelegd te hebben. Daarbij zou de Fransman zichzelf gevoelig verrijkt hebben.     

 

In november 2017 werd een nieuw gerechtelijk onderzoek geopend na een documentaire met verborgen camera op de Franse tv, in 2016.

 

Sainz werd daarin beschuldigd van diverse misdrijven: het uitoefenen van "onwettige" geneeskunde, het aanzetten tot het gebruik van verboden middelen tijdens sportmanifestaties, hulp bij het gebruik van verboden middelen en medeplichtigheid bij het bezit van verboden middelen.     

 

Sainz, die in het verleden in België naam verwierf door zijn beruchte samenwerking met de betreurde Frank Vandenbroucke, kreeg in 2014 al een celstraf van 2 jaar, waarvan 20 maanden voorwaardelijk, voor het stimuleren van dopinggebruik. Het jaar voordien moest hij 3.000 euro boete betalen in een zaak rond verboden middelen bij paarden.