• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Quick-Step zonder Terpstra is toch tikkeltje minder en Lotto moet beter kunnen"

  José De Cauwer.

  José De Cauwer: "Is er bij Deceuninck een echte kapitein na Terpstra?"

  Zaterdag trapt de Omloop Het Nieuwsblad het Belgische voorjaar op gang. De WorldTour-koers doet de wielerliefhebber weer dromen van spectaculaire duels, snedige demarrages en een mooie naam op de erelijst. Sporza-cocommentator José De Cauwer blikt vooruit op wat komt.

  "Renners van Quick-Step moeten rijtje opschuiven"

  De veldrijders hebben nog maar net hun laatste cross gereden of daar staan de wielrenners al te trappelen om hun benen op Vlaamse bodem te laten spreken.

   

  "Ik ben een echte veldritfan. Ik heb tot de laatste cross naar tv gekeken, maar nu begint het op de weg en daar kijk ik uiteraard enorm naar uit", zegt José De Cauwer. 

   

  "Ik kijk uiteraard uit naar een figuur als Greg Van Avermaet. Die mannen van zijn nieuwe ploeg CCC smijten zich en zijn fier om dat oranje shirt te dragen. Van het vroegere BMC-verhaal schiet niks meer over."

   

  "De wil en motivatie zijn aanwezig om aan iets nieuws te beginnen. In de grote klassiekers zal moeten blijken hoe sterk ze zijn. Greg Van Avermaet geniet alvast van zijn status als onbetwiste kopman."

   

  Deceuninck-Quick Step is één van zijn absolute kopmannen kwijt: Niki Terpstra rijdt dit seizoen voor het Franse team Direct Energie. Kan de ploeg van Patrick Lefevere dat verlies opvangen?

   

  De Cauwer: "Dat wordt heel moeilijk. Hun renners gaan allemaal een rijtje moeten opschuiven: Stybar, Lampaert,..."

   

  "Ik vind het vertrek van Terpstra op zich wel een goeie zaak. HIj komt nu naast Van Avermaet, Jasper Stuyven, Oliver Naesen, Sep Vanmarcke en andere eenzaten bij een groepje renners dat het vooral alleen moet doen in de koers. Voor iedereen zal Terpstra voortaan een heel goeie bondgenoot zijn."

   

  "Deceuninck-Quick Step zal nog atijd een sterk blok vormen, maar het zal toch een tikkeltje minder zijn. Ze zijn goed in de breedte, maar of ze allemaal aan boord zullen blijven op de belangrijke momenten is nog maar de vraag."

   

  "Philippe Gilbert kan weer een belangrijke figuur worden, maar is er een échte kapitein in navolging van Terpstra? Of denken ze nu allemaal kapitein te moeten zijn?"

  "Lotto-Soudal moet beter presteren"

  Wat heeft Lotto-Soudal in zijn mars? Vorig jaar miste de Belgische topploeg in de Omloop de beslissende slag en speelde ze zodoende in de finale geen rol van betekenis.

   

  De Cauwer: "Vorig jaar hebben ze inderdaad niet de juiste tactiek gehanteerd. Maar Tiesj Benoot heeft daarna met een formidabele Strade Bianche wel iets heel moois laten zien. Hopelijk trekken ze de Strade-lijn door en kunnen ze voor het eerst in jaren een sterk voorjaar neerzetten."

   

  "Met Tim Wellens, een goeie Jasper De Buyst en een fitte Jens Keukeleire erbij heeft Lotto een mooi viertal . En dan heb je nog de jonge Stan Dewulf die misschien al eens iets kan laten zien. Lotto-Soudal is het in elk geval aan zichzelf verplicht om beter te presteren dan de voorbije jaren."

   

  Wout van Aert, wat kan die brengen? "Van Aert zal bevrijd zijn op 1 maart, met een nieuwe trui aan", denkt De Cauwer. "De vraag is alleen: kan hij bevestigen na de geweldige try-out van 2018? Het is al geen kwestie meer van bevestigen, iedereen verwacht beter. En dat is veel, zeker na zijn moeilijke winter."

   

  En Jasper Stuyven, wat verwacht De Cauwer daarvan? "Na zijn overwinning in Kuurne-Brussel-Kuurne 2016 dachten we dat hij echt vertrokken was, maar dat laat toch een beetje op zich wachten. Het moet dit jaar gebeuren voor hem: die stap van mee zijn in de finale of de finale kleuren naar een van de semi-klassiekers kunnen winnen."

   

  "Hetzelfde geldt een beetje voor Sep Vanmarcke en Oliver Naesen: gaan ze dit jaar die grote koers winnen? Ze hebben al eens eentje gewonnen, maar er zijn nog grotere koersen die ze niet gewonnen hebben." 

  "Er komt een aantal jonge mannen aan"

  Vorig jaar zette Michael Valgren Andersen zich op de erelijst van de Omloop. Kan hij dat huzarenstukje zaterdag herhalen? José De Cauwer zegt van wel.

   

  "Valgren kan zeker opnieuw winnen. Ik kijk echt naar uit zijn prestaties, zeker ook na zijn overwinning in de Amstel Gold Race en de lijn die hij doortrok in de Tour de France. Van Valgren hebben we zeker het laatste nog niet gezien."

   

  "En er komen nog jonge mannen aan: de Deen Søren Kragh Andersen, de Nederlander Mike Teunissen..." 

   

  "Ik denk ook aan onze Jasper Philipsen, bijvoorbeeld zondag in Kuurne. Hem zal ik met grote ogen volgen. Winnen hoeft hij voor mij nog niet te doen, maar eens laten zien wat hij op zijn 20e kan, dat is interessant. We wachten al lang op een type dat over een goeie sprint beschikt en tegelijk kan Philipsen ook een klassiek bergje over."

  José De Cauwer bespreekt het openingsweekend: