• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Roberto Martinez wil analyse-camera's op álle Belgische voetbalvelden

  "De bedoeling is om het tegen volgend seizoen klaar te krijgen."

  Roberto Martinez heeft voorgesteld om de beelden van alle wedstrijden op de Belgische velden online te zetten. Dat plan moet nog officieel goedgekeurd worden, maar dat lijkt een formaliteit.

  Wedstrijdbeelden van alle wedstrijden in België, van het prof- tot en met het jeugdvoetbal, zouden beschikbaar moeten zijn op een online-platform, vindt bondscoach en technisch directeur van de KBVB Martinez.

   

  Die videodatabank kan - naar analogie met grote Europese competities - door alle coaches geraadpleegd worden, zodat die hun tactische voorbereidingen beter kunnen maken.

   

  Sommige bewegingen of looplijnen van spelers die niet in balbezit zijn ontsnappen nu eenmaal sneller aan het oog. Daarom wil Martinez camera's laten installeren langs de zijlijnen van alle Belgische stadions en jeugdvelden.

   

  Martinez' plan omvat ook de opleiding van video-analisten voor de nationale amateurreeksen, van de eerste tot en met de derde amateurklasse.

   

  Het camerasysteem en het online platform zouden al voor 300.000 euro opgezet kunnen worden. Dat geld wordt gehaald uit de winst van het WK in Rusland.     

   

  Martinez stelde zijn plan vorige week voor aan de Raad van Bestuur van de KBVB.

   

  "Het ziet er heel erg goed uit, en het is de bedoeling om het te implementeren. Maar helemaal goedgekeurd is het nog niet", zegt KBVB-woordvoerder Pierre Cornez.

   

  "Er moeten nog gesprekken gevoerd worden met verschillende stakeholders. Zo moet er bijvoorbeeld nog een provider gekozen worden. De bedoeling blijft wel om het tegen volgend seizoen allemaal klaar te krijgen."