• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Wereldtopper over Belgische wereldkampioen: "Ongelofelijk, uitzonderlijk, wat een motor"

  Ward Lemmelijn op het WK-podium.

  Ward Lemmelijn op het WK-podium.

  De gouden plak van Ward Lemmelijn op het WK indoorroeien voor beloften heeft indruk gemaakt in de roeiwereld, ook bij Tim Brys. Brys, brons in de lichte dubbeltwee op het voorbije WK, is enthousiast. "Ik zie het helemaal zitten."

  Ward Lemmelijn roeide naar de wereldtitel op een ergometer in een Belgisch record. "Wat hij gepresteerd heeft, is echt heel uitzonderlijk", reageert Tim Brys bij Sporza. "Zeker in België is het ongelooflijk om 5'50" te trekken op een ergometer."

   

  "Er is natuurlijk wel een groot verschil tussen de ergometer en het water. Een ergometer is statisch, terwijl je op het water met heel veel andere factoren rekening moet houden. Je kunt op een ergometer heel veel kracht genereren en toch niet ideaal roeien op het water."

   

  "Je moet je boot voelen glijden over het water. Dat heeft met technisch gevoel te maken. Je moet veel roeien en luisteren naar je slag. Dat komt met de jaren. Maar die jongen is nog maar net begonnen en het is heel goed dat hij zo'n sterke motor heeft. Ik zie het helemaal zitten."

  Tim Brys en Niels Van Zandweghe in de lichte dubbeltwee.

  Tim Brys en Niels Van Zandweghe in de lichte dubbeltwee.

  "Techniek wordt grootste werkpunt"

  Wat moet nu de volgende stap zijn voor Ward Lemmelijn? "Met een goeie begeleiding zal het wel goedkomen, al is er in België wel een tekort aan coaches. Maar als hij in de groep opgenomen wordt, dan kunnen we hem zeker begeleiden. Als roeier sta ik daar zeker voor open", zegt Brys.

   

  "De techniek wordt het grootste werkpunt, dat is voor elke roeier zo. Met verloop van tijd en door heel veel kilometers te malen, kan dat zeker lukken. Want het grootste verschil is natuurlijk dat de ergometer statisch is, die beweegt niet."

   

  "Als roeier moet je ook leren om in alle condities goed te kunnen varen. Het blijft natuurlijk een buitensport. De wind en het golven van het water spelen een rol. Je moet een hele soepele haal hebben op het water."

   

  "Bij zwaargewichten speelt de kracht meer. In de grotere boten heb je heel wat power nodig. Ik denk dat zijn toekomst misschien daar ligt, omdat hij momenteel nog veel techniek mist."