• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Wijnants: "Zelfs in Madrid zwaaien ze nu met lof richting Messi"

  Lionel Messi

  "De prestaties van Messi hebben Madrid angst aangejaagd, zoveel is zeker."

  Lionel Messi blijft maar doorgaan. Meer dan ooit maakt hij het verschil bij FC Barcelona dat zich opmaakt voor de dubbele confrontatie in het Bernabeustadion. Vanavond voor de beker, zaterdag in La Liga. Wie stopt Messi? Stef Wijnants zet enkele onwaarschijnlijke cijfers op een rijtje.

  Gênant goed

  Met bijna 100.000 volgers verzamelt het account @messiquote alle uitspraken die er in de media gebeuren over de onnavolgbare Argentijn. Kranten, websites, analisten, teamgenoten of tegenstanders die zich uitlaten over de mens en voetballer Messi krijgen steevast een vermelding op het twitteraccount.

   

  Na de 2-4-zege van Barcelona in Sevilla, met 3 goals en een assist van Messi, gooide een ex-speler van Sevilla een oneliner op het net. Frederic Kanouté, 7 jaar lang aanvaller in La Liga tweette: “We zijn op het punt gekomen dat het stilaan gênant wordt niet te erkennen dat Messi de beste ooit is”.

   

  De quote werd met veel ijver meteen op het Messiquote-account gedropt en moet zelfs de grootste non-believers tot nadenken aanzetten. Wat Messi zaterdag (alweer) voor elkaar bracht is zelden vertoond op een voetbalveld. Tegenstander Ben Yedder vatte het treffend samen: “In onze wereld hadden we deze wedstrijd misschien gewonnen maar er is een speler van een andere planeet die het anders wilde.”

  Madrileense kranten overstag

  Na zijn 50e hattrick zijn zelfs de Madrileense media overstag gegaan. Jarenlang hielden sportkranten Marca of As de spanningsboog tussen Cristiano Ronaldo en Lionel Messi hoog. Met argumenten overtuigden ze de ‘fans’ uit de hoofdstad dat Ronaldo ‘ook’ van een andere planeet was.

   

  De commentaren waren zo overtuigend dat CR7 er mede 4 van zijn 5 Ballon d’Ors in Madrileense loondienst door heeft gewonnen. Maar nu Ronaldo niet langer meer deel uitmaakt van de Real-familie en de Koninklijke geen te best seizoen speelt, kunnen ze niet anders dan alle lof richting Messi zwaaien.

   

  "In slechts 23 matchen scoorde hij dit seizoen al 25 keer en zijn prestaties blijven maar spectaculair”, is een zinssnede die in Madrid nog best te pruimen is. Maar de formulering “Niemand komt in de buurt, hij kent zijn gelijke niet, niet in Spanje en niet in de rest van Europa”, is toch even slikken voor de Madrileense krantenlezer. De prestatie en doelpunten van Messi hebben Madrid angst aangejaagd, zoveel is duidelijk.

  Verbluffende statistieken

  Met enkel statistieken doe je de Barça-speler tekort maar na afloop van de match in Sevilla werden ze nog eens extra in de verf gezet.

   

  • 50 hattricks (44 voor Barcelona, 6 voor Argentinië)
  • 650 goals (585 in 669 duels voor Barcelona, 65 in 128 matchen voor Argentinië)
  • 267 assists (227 voor Barcelona, 40 voor Argentinië)
  • 33 trofeeën (waaronder 9 titels en 4 keer de Champions League)

   

  Maar het gaat nog veel verder. Zo laat Messi sinds het seizoen 2009-2010 al 10 jaar lang meer dan 25 competitiegoals optekenen. Een 6e topscorerstitel in La Liga kan hem in mei haast niet meer ontsnappen. Enkel Telmo Zarra van Athletic de Bilbao slaagde daar meteen na WO II in.

   

  Die Zarra werd door Messi in november 2014 als alltime topschutter in Spanje gepasseerd. Zarra strandde op 251, Messi zit intussen al aan 408 goals en het einde is nog lang niet in zicht. Bovendien loopt hij nu weg van Uwe Seeler, de Duitser die voor Hamburg 404 keer scoorde en daarmee de topschutter aller tijden was in één en dezelfde competitie.

   

  Met Ronaldo zal de strijd nog wel even doorgaan want de Portugees zit aan 417 competitiegoals maar in tegenstelling tot Messi verdeelt CR7 die over 4 clubs (Sporting, Manchester United, Real Madrid en Juventus). 

  Slachtoffer van eigen grootsheid

  Messi herhaalt en overtreft zich telkens opnieuw. Sinds 2004 scoort hij haast waar en wanneer hij wil. Voetballiefhebbers van over de hele wereld vinden het intussen een normale zaak. Ze zijn het gewoon om hem week in, week uit te zien schitteren, zodat ze de buitengewone prestaties en statistieken vergeten naar waarde te schatten.

   

  Zo speelde Messi in 2018 geen procent slechter dan in de voorgaande jaren en toch werd hij pas 5e in de Ballon d’Or. Het feit dat Barcelona voor de 3e keer op rij niet verder kwam dan de kwartfinale in de Champions League gaf bij de stemgerechtigden de doorslag. Precies alsof de kleine Argentijn het altijd alleen moet doen. Messi is zowaar het slachtoffer van zijn eigen grootsheid.

  Primeur in Clasico?

  Van de week kan hij zijn 'grootsheid’ nog wat meer in de verf zetten als hij het Bernabeustadion in Madrid stil krijgt. Daar krijgt hij 2 keer de kans toe. Zaterdag in de competitie kan La Pulga zijn 19de goal in een Clasico maken. Geen enkele speler deed uiteraard ooit beter.

   

  Vanavond in de Copa del Rey kan Messi evenwel voor een primeur zorgen. Nog nooit scoorde hij in een bekermatch tegen de vijand. De vorige 7 bekerduels konden de Madridista’s hem van een goal houden. Als ze daar vanavond in slagen heeft Real allicht een grote kans om naar de finale te gaan. Enkele weken geleden werd het in de heenmatch immers 1-1.

   

  Bij Real zijn ze uiteraard op hun hoede want de Koninklijke, normaal zonder Thibaut Courtois in doel (in de beker krijgt Navas de voorkeur), staat op lemen benen te voetballen. Jonge ster Vinicius Jr heeft evenwel geen angst om Messi tegemoet te treden. “We zijn klaar voor alles. Messi is natuurlijk een ongelooflijke speler die alles kan voor Barça. Maar schrik hebben we niet want bij ons lopen ook de beste spelers rond”.

   

  Stef Wijnants

  Stef Wijnants

  Stef Wijnants richt zijn blik voor u op het buitenlands voetbal.

  VIDEO: De prachtgoals van Messi vorig weekend