• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  De column van Roelandts: "Zege in Omloop zou serieuze binnenkomer zijn"

  Jürgen Roelandts

  Jürgen Roelandts laat dit voorjaar zijn licht schijnen op de koers voor sporza.be.

  Jürgen Roelandts zal gedurende het hele voorjaar een column bijhouden op sporza.be. Wat maakt hij allemaal mee bij Movistar tijdens de Vlaamse koersen? Hoe is het om te koersen met de ongrijpbare Betancur? En wie maakten de voorbije weken indruk op hem? Je leest het in zijn 1e bijdrage.

  De voorbereiding is behoorlijk vlekkeloos verlopen. In de Ruta del Sol stak er wel een kleine sinusitis de kop op, maar ik denk niet dat ik daar komend weekend last van zal hebben.

   

  Het wordt trouwens de eerste keer in 40 jaar dat Movistar de Omloop zal rijden. Ik weet niet of mijn komst daar voor iets tussenzit. Ik heb het in ieder geval niet speciaal gevraagd. Maar ik ben er natuurlijk wel blij om.

   

  We zullen nog niet op volle sterkte aan de start zijn, omdat een paar renners van onze voorjaarskern nog in de UAE Tour aan de slag zijn. Maar er is toch Erviti - die al top 10 reed in de Ronde en Roubaix - Barbero is goed op dreef en ik verwacht ook wel wat van de jonge Arcas.

   

  Carlos Betancur zal er ook bij zijn zaterdag. Ik ben benieuwd hoe hij is teruggekeerd uit Colombia. Hij was een heel groot talent, anders win je Parijs -Nice niet. Hij zal mij moeten mee in bescherming nemen in de beginfase. Dat kunnen die mannen wel. Wij zullen de koers niet in handen moeten nemen.

  Valverde en Roelandts

  Jürgen Roelandts samen met wereldkampioen Alejandro Valverde

  "Veel ploegen kunnen voorbeeld nemen aan Movistar"

  De sfeer bij Movistar is heel erg relaxed. Dat past wel bij mij. In Mallorca zaten we nog in de teambus toen de neutrale start al gegeven was. Maar dat zal elke ploeg wel eens meemaken. Al kunnen we zaterdag toch best op tijd uit de bus komen.

   

  Ondanks de relaxte sfeer is alles achter de schermen tiptop geregeld. Deze ploeg bestaat al 40 jaar, iedereen weet hier perfect wat hij moet doen. Daar kunnen nog veel ploegen een voorbeeld aan nemen.

   

  Ik ben wel benieuwd hoe ze het zaterdag zullen aanpakken. Ik vraag me af wat ze allemaal zullen zeggen bij de bespreking. Ikzelf zal zeker ook zeggen wat ik te zeggen heb. Daarvoor is mijn Spaans al goed genoeg. Ik denk dat ik ook het beste van iedereen de weg ken.

  "Van Avermaet, Wellens en Trentin zijn mijn topfavorieten"

  De Omloop is een parcours dat mij ligt, maar toch ben ik er nog nooit verder geraakt dan een 8e plaats. Ik heb wel al vaak de finale gereden, zoals in 2010, toen ik in een groepje zat vlak achter Flecha en we helemaal op het einde nog werden gegrepen (foto onder).

   

  Movistar verwacht dat ik de finales zal rijden en hier en daar ook een uitslag, maar die druk leg ik mezelf ook op. Een overwinning zou natuurlijk een fameuze binnenkomer zijn. Niet alleen bij Movistar, maar ook voor mezelf.

   

  In de koersen die ik al gereden heb, maakten vooral Greg Van Avermaet, Tim Wellens en Matteo Trentin indruk op mij. Dat zijn voor mij de 3 topfavorieten. Maar ik zal niet wachten op die mannen als ik voel dat het moment er is om te gaan.

   

  Jürgen Roelandts