• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Ook Tom Steels ging door zware periode: "Dat heeft mij 2 jaar gekost"

  Het openhartige verhaal van veldrijdster Kim Van de Steene blijkt geen losstaand geval. "Ik ben ook even over mijn toeren geweest", bekent Tom Steels, en ook de 21-jarige Nathalie Bex nam te veel hooi op haar vork. "Ik heb mijn studie moeten stopzetten."

  De problemen voor Tom Steels begonnen vlak voor de start van de Tour van 2000, toen hij enkele keren ziek werd. Hij voelde dat er iets niet juist was, maar kon er niet echt de vinger opleggen: "Ik ben die Tour toch gestart, heb er zelfs 2 ritten gewonnen, maar de schade aan mijn lichaam was al aangericht. De recuperatie was volledig weg. "

   

  "Je werkte in de voorbereiding wel trainingen af, maar je ging er totaal niet van verbeteren. Soms had ik dagen dat ik amper 10 kilometer kon gaan fietsen. Ik had totaal geen fut of kracht in mijn lichaam. Toch zag ik er goed uit en waren mijn bloedwaarden normaal. Er was eigenlijk geen reden waarom ik niet kon presteren. Heel moeilijk uit te leggen."

   

  "Dat verhaal heeft me toch een kleine 2 jaar gekost voor ik er weer bovenop was."

  "Ik ben erdoor geraakt door mijn lichaam te volgen"

  "Het ging niet zo ver als een depressie. Het was gewoon een moeilijke periode omdat je je niet kon wapenen en omdat je als beroepsrenner niet het niveau haalt dat je gewend bent."

   

  "En op een moment begint de omgeving te twijfelen. Ook je werkgever. En daar kun je moeilijk tegen vechten. Het is belangrijk om steun te hebben en mensen rondom jou te hebben die het begrijpen."

   

  "Ik ben erdoor geraakt door minder te trainen en mijn lichaam te volgen. Met verloop van tijd werden de betere periodes langer en waren de dipjes bijna weg. Ik ben me ervan bewust dat je heel voorzichtig moet zijn bij overtraining of ziekte."

  Op een gegeven moment begint je omgeving te twijfelen. Ook je werkgever. En daar kun je moeilijk tegen vechten.

  "Het is een traag sluipend gif"

  "Ik denk dat het iets is wat bij duursporters heel gevaarlijk is. Zeker in de wielersport denkt men vaak beter te worden door meer te trainen. Maar dat is niet zo. Het is zaak de balans te vinden en veel rust in te bouwen."

   

  "Je ziet het bijvoorbeeld al als mensen een drukkere winter hebben met huldigingen. Aan je rust knabbelen doe je nooit ongestraft. Als je je systematisch niet soigneert, dan werkt dat als een traag sluipend gif. Dat begint met verkoudheden, maar zodra je over de drempel gaat, is het vaak te laat."

   

  "Het is een vicieuze cirkel. In mijn begeleiding met renners let ik er op dat ze 1 dag in de week helemaal niets moeten doen."

  Nathalie Bex: "Er was geen topsportbeleid op school"

  Ook Nathalie Bex, een 21-jarig wielertalent, had in haar prille carrière al te kampen met sportersvermoeidheid. Zaterdag rijdt ze na enkele maanden afwezigheid de Omloop Het Nieuwsblad.

   

  "Ik begon het te voelen in juni 2018. Overreaching, dat was de conclusie van de dokter. Het is een vorm van overtraining waarbij ook externe factoren een invloed hebben. Bij mij was dat mijn studie."

   

  "In het begin was het vooral een fysieke kwestie. Maar na een tijdje begon dat ook mentaal door te wegen. Je begint toch te twijfelen. Ik voelde mij namelijk niet altijd megaslecht, dus ik wist op den duur niet meer wat ik wel en niet mocht. Dan word je onzeker."

   

  "Ik heb mijn studie uiteindelijk stopgezet. Er was geen goed topsportbeleid op school, waardoor de druk nog toenam. Ik had heel veel vakken, zowel theorie als praktijk. Krijg het allemaal maar eens geleerd op korte tijd. Ik heb een hoog stressniveau gehaald in die examenperiode."