• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Mourinho: "Ik zoek club met structurele empathie én ambitie"

  José Mourinho wil tegen de start van het nieuwe seizoen een nieuwe club. De Portugees, die in december na 2,5 jaar ontslagen werd bij Manchester United, stelt 2 voorwaarden. Want hij beseft dat het voetbal veranderd is.

  José Mourinho lag vaak onder vuur als coach van United. De opvolger van Louis van Gaal zou de speelstijl van de club verloochenen, maar won in zijn eerste seizoen de Europa League en de League Cup. Vorig seizoen loodste hij de club naar de 2e plaats in de Premier League, de beste prestatie in 5 jaar.

   

  Zijn derde seizoen bij de club van Marouane Fellaini en Romelu Lukaku werd ontsierd door breed uitgesmeerde mediaberichten over een rel met recordaankoop Paul Pogba. Een zesde plaats in december kostte hem zijn job.

  "Ik ga alleen naar een club waar geen intern conflict is"

  De Special One brengt zijn tijd nu nuttig door als analist wereldwijd, maar wil tegen de start van het nieuwe seizoen weer aan de slag. Dat vertelt de 56-jarige coach in The Telegraph. Zijn belangrijkste voorwaarde in die zoektocht is dat die club een grote vorm van "structurele empathie" moet hebben.


  Dat moet hem helpen om tegemoet te komen aan de vereisten van het moderne voetbal, waarbij spelers veel meer macht hebben gekregen. "Ik ga alleen naar een club waar er geen intern conflict heerst", is Mourinho duidelijk.


  "Je heb nu een generatie spelers die niet alleen spelers  zijn, maar een heel pakket", legt Mourinho uit. "Je hebt de speler, zijn familie, zijn makelaar, zijn entourage, zijn communicatiedirecteur... Als je een speler hebt, heb je al die afleidingen."


  "En als er dan geen empathie is in de structuur van de club, krijg je zo veel contradicties dat het heel erg moeilijk wordt om te werken. Dat is mijn eerste eis. Ik wil met mensen werken waar ik van hou, met wie ik goed en blijgezind kan werken, met wie ik dezelfde ideeën deel."

   

  Sinds hij Porto in 2004 naar de Champions League loodste, won Mourinho bij Chelsea, Inter, Real Madrid en United in totaal 20 prijzen. Zijn volgende project moet ook ambitieus zijn: "Als het een club zonder ambitie is, ga ik niet. Dat is mijn 2e vereiste." 

  Je hebt nu een generatie spelers die niet alleen speler  zijn, maar een heel pakket. Je hebt de speler, zijn familie, zijn makelaar, zijn entourage, zijn communicatiedirecteur... Als je een speler hebt, heb je al die afleidingen.

  José Mourinho