• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  CCC-kopman Van Avermaet: "Zonder grote zege is voorjaar niet geslaagd"

  Greg Van Avermaet: "Een voorjaar zijn 5 à 6 kansen."

  Greg Van Avermaet is nog altijd de enige Belg in de top 10 van de wereldranking (6e). Na een seizoen zonder klassieke zege wil de kopman van het nieuwe CCC weer aanknopen met de successen van 2017. Sportweekend zocht hem een week voor de eerste afspraak - de Omloop - op.

  Het uitgebreide interview met Van Avermaet

  "Plezant om volledig team in mijn dienst te hebben"

  In 2017 won Van Avermaet de Omloop en de weken erna volgden ook de E3, Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix. In de Ronde van Vlaanderen eindigde hij dat jaar 2e. Voor de voorjaarskoersen is de 33-jarige Belg de enige kopman van Team CCC. "Dat is het allermooiste wat er is", geeft hij glunderend toe.

   

  "Je weet aan de start dat iedereen in jouw dienst werkt. In de finale wordt sowieso ook jouw kaart getrokken. Dat motiveert mij alleen maar. Een voorjaar is 5 à 6 kansen. Meer zijn er niet. Je probeert die optimaal te benutten en dan is het plezant om een volledige ploeg in jouw dienst te hebben."

   

  Team CCC is een doorstart van Team BMC, maar heel wat kleppers (o.a. Jürgen Roelandts) hebben het team verlaten. Van Avermaet heeft er evenwel vertrouwen in. Zijn zijn ploegmaats voor het voorjaar even sterk als vroeger? "Ik denk het wel. Mannen als Guillaume Van Keirsbulck, Gijs Van Hoecke en Serge Pauwels zijn op mijn vraag gekomen."

   

  "Ik denk dat we met een heel sterke ploeg aan de start van de klassiekers zullen staan. Misschien zijn het niet de grootste namen op papier, maar we zijn wel een hechte groep. Ik zeg niet dat we even goed zijn als Quick Step of andere ploegen, maar we gaan zeker onze rol van betekenis kunnen spelen."

  Ik denk dat we met een heel sterke ploeg aan de start van de klassiekers zullen staan. Misschien zijn het niet de grootste namen op papier, maar we zijn wel een hechte groep.

  Greg Van Avermaet

  "Alleen de renners zijn een beetje veranderd"

  Vorig jaar stonden er heel wat vraagtekens achter de toekomst van Van Avermaet, die na 8 jaar BMC links en rechts het hof werd gemaakt, maar uiteindelijk een doorstart van BMC naar Team CCC mogelijk maakte. Hij heeft zich die keuze nog niet beklaagd. "Ik geef een 9 voor sfeer en gezelligheid bij CCC."

   

  "Het management is hetzelfde, veel verzorgers en mechaniekers ook. De "service course" is ook nog altijd in België. Alleen de renners zijn een beetje veranderd. Er zijn maar 7 renners gebleven van het oude BMC, er zijn veel nieuwe renners. Dat is de grootste aanpassing. Het is een beetje uitkijken naar hoe iedereen met elkaar omgaat in de koers."

  " "

  Van Avermaet is de enige kopman voor het voorjaar bij CCC.

  "Oliver Naesen wint de Omloop"

  De lat van Van Avermaet ligt gebruikelijk hoog: "Zonder grote overwinning is mijn voorjaar niet geslaagd." De eerste kans komt er zaterdag met de Omloop, die Van Avermaet na 2016 en 2017 een derde keer kan winnen. "Qua sfeer is dat na de Ronde misschien wel de leukste koers om te doen, omdat er heel veel mensen naar uitkijken. Er is veel belangstelling."

   

  "Ook voor een renner is het een mooie wedstrijd om op je palmares te zetten. Ik schat de wedstrijd heel hoog in."

   

  Met alle voorbereidingskoersen die al achter de rug zijn, voorspelt Van Avermaet een felle voorjaarsstrijd. "Ik denk dat iedereen bijna aan 90 of 95 procent zit. Richting de Ronde van Vlaanderen kunnen er nog een paar procentjes bijkomen, maar het is vooral belangrijk dat je niet achterloopt en meedoet. Als je in de Omloop weggereden wordt, is het soms moeilijk om die achterstand nog in te halen."

   

  Van Avermaet zet zichzelf wel niet op één in zijn pronostiek voor zaterdag. Wie dan wel? "Oliver Naesen."

  De reportage van Van Avermaet in Sportweekend: