• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Waar blijft het PO I-enthousiasme van STVV? "In 2016 is er een knak gekomen"

  Guido Brepoels.

  Guido Brepoels, ex-coach van STVV.

  STVV staat op een zucht van Play-off I, maar in Sint-Truiden lijken ze niet echt wakker te liggen van het successeizoen. De tribunes blijven vrij leeg, de beleving is er niet echt. Een groot verschil met het enthousiasme van 2010, toen STVV onder Guido Brepoels PO I speelde. Sporza zocht bij Brepoels en Stef Wijnants naar verklaringen.

  Sportieve successen, lege tribunes

  "9 jaar geleden was fantastisch", mijmert Guido Brepoels bij Sporza over de deelname van STVV aan Play-off I in het seizoen 2009-2010, de eerste jaargang van de play-offs. "Zeker de beleving in de stad en op de tribunes. Zulke momenten vergeet je niet."

   

  "We hadden 8 Limburgers in de ploeg en 4 spelers uit de eigen jeugd. Dat is belangrijk voor deze supporters. Iedereen kent iedereen. En we speelden het voetbal dat Sint-Truiden graag wil spelen: heel agressief, veel druk, alles geven. De mensen hier vragen daar om."

   

  STVV flirt al een heel seizoen met Play-off I en de Europese tickets, maar de supporters zakken zeker niet massaal af naar Stayen. STVV moest het de voorbije matchen stellen met amper 4.000 en 6.000 toeschouwers.

   

  "Dat was in mijn tijd ondenkbaar. We zijn in tweede klasse gestart met 2.500 mensen, maar na enkele matchen zaten we al boven 8.000 fans."

   

  "De spelers waren toen enorm betrokken met de toeschouwers. Na elke match gingen ze met hen praten. Op de trainingen, die altijd open waren, zag je ook honderderden fans. Het stelt misschien allemaal niets voor, maar zo krijg je mensen in de tribunes."

  De spelers waren toen enorm betrokken met de toeschouwers. Na elke match gingen ze met hen praten. Op de trainingen, die altijd open waren, zag je ook honderden fans. Het stelt misschien allemaal niets voor, maar zo krijg je mensen in de tribunes.

  Guido Brepoels (ex-coach STVV)

  "Het is niet meer het STVV van 9 jaar geleden"

  Sint-Truiden is intussen in Japanse handen. Is deze club zijn ziel kwijt? "Je kunt neen zeggen, maar dat is flauwekul. Het is wél zo", antwoordt Guido Brepoels. "We hebben hier buitenlandse investeerders en de spelers hebben een andere cultuur. Ze doen het goed en ik wil er geen afbraak aan doen, maar het is anders. Het is niet meer het STVV van 9 jaar geleden."

   

  "Ze zijn een andere weg ingeslagen. De jeugdopleiding was jaren geleden sterk, maar nu groeit niemand meer door. Je moet jongens van hier in de club krijgen."

   

  De Hel van Stayen lijkt intussen uitgedoofd. "Voor mijn periode reed er eerst nog een tractor over het veld voor Anderlecht hier kwam spelen. En op de oude tribune stonden de camera's te trillen. Het is anders."

   

  "Brys heeft het natuurlijk goed gedaan en brengt het voetbal dat men hier graag ziet. Ik hoop dat de supporters dat waarderen en in de play-offs terugkeren. Maar men moet de binding weer creëren. Supporters zijn gevoelig. Toen wij trainden, stonden hier 100 fans. Nu zie ik niemand. Daar moeten ze aan werken."

  Wijnants: "Er is een knak gekomen in 2016"

  Ook man van de streek Stef Wijnants ziet dat het vuur op Stayen wat minder fel is. "Het stadion is klinischer", merkt onze commentator op. "Na de periode van Brepoels heeft Duchâtelet in eerste instantie te weinig geïnvesteerd en daarna is hij vertrokken naar Standard. Er zijn toen mensen gekomen die niet kapitaalkrachtig genoeg waren. Men heeft toen de beste spelers verkocht."

   

  "In 2016 hebben ze local boy Schoofs verkocht, net als Edmilson en Dompé. Toen hebben veel oudere fans gezegd: nu hebben ze al 10 jaar met ons voeten gespeeld, we gaan niet meer. Er is in dat jaar een knak gekomen."

   

  "De echte Truienaar vergeet ook niet snel, ook al omdat Duchâtelet jaren beloofd had dat hij een subtopper wilde uitbouwen, maar daar eigenlijk niet voor investeerde. Ook dit jaar werden met Bezoes en De Norre de beste spelers verkocht, maar dat zal altijd het lot van STVV zijn."