• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  VIDEO: "Thai Rocket" wint, 133-break voor Brecel in Shoot Out Snooker

  " "

  Thepchaiya Un-Nooh stoot nog 2"19 sneller dan de Engelse "Rocket", Ronnie O'sullivan.

  De Thai Thepchaiya Un-Nooh (33) heeft gisteravond in Watford de 9e editie van de Shoot Out Snooker gewonnen: in de finale rekende de nummer 53 van de wereld af met de Engelsman Michael Holt (WS-46) met 74-0. Luca Brecel ging er in de 1/8e finales uit.

  De wedstrijden op het Shoot Out worden gespeeld naar 1 frame, dat niet langer mag duren dan 10 minuten. De eerste 5 minuten moet de witte bal binnen de 15 seconden gespeeld worden, na 5 minuten is dat binnen de 10 seconden.

   

  Dat format is Un-Nooh op het lijf geschreven. De "Thai Rocket" is immers de allersnelste speler van het circuit. Gemiddeld doet hij over een stoot nog 2"19 minder lang dan de Engelse "Rocket", Ronnie O'Sullivan (WS-3). Holt kon in de finale alleen maar toekijken hoe Un-Nooh in ijltempo een 74-break wegtikte.

   

  In zijn halve finale tegen de Welshman Jamie Clarke (WS-125) had Un-Nooh wel heel veel haast. In goed vijf minuten liet hij een 139-century in de pockets verdwijnen. Daarmee deed Un-Nooh niet alleen beter dan de hoogste toernooibreak van Luca Brecel (133 in de 2e ronde), hij was ook goed voor de hoogste break in de geschiedenis van het Shoot Out. In 2012 liet Martin Gould er één van 135 optekenen. (lees voort onder de tweet)

  Kijk naar de break van 133 van Brecel in de 2e ronde:

  Kijk naar de break van 139 van Un-Nooh:

  "10 minuten mentale waanzin"

  Voor Un-Nooh was het de eerste finale van een rankingtoernooi. In 2015 kroonde hij zich wel al eens tot wereldkampioen Six-red. Aan zijn eerste rankingtitel houdt hij 32.000 pond (39.000 euro) over, Holt moet het met de helft daarvan stellen.

   

  Op de Order of Merit stijgt Un-Nooh twaalf plaatsen naar de 41e stek, Holt klimt van 46 naar 40. Aan de top 16 van de wereldranglijst verandert er niets. Luca Brecel, in de achtste finales uitgeschakeld door halvefinalist Michael White, blijft de nummer 13 van de wereld.

   

  Na James Wattana, 49 inmiddels en in Watford in de eerste ronde uitgeschakeld door de 14-jarige Belg Ben Mertens, is Un-Nooh pas de tweede Thai die een rankingtoernooi wint. "Dit is mijn grootse prestatie ooit", reageerde Un-Nooh. "Ik ben zo trots op mezelf. Ik heb hier hard voor gewerkt, al jaren houd ik mezelf voor dat dit een toernooi is dat ik kan winnen."

   

  "Niet dat ik er al eerder dichtbij kwam, maar het format ligt me perfect. Ik heb sowieso niet meer dan 10 of 15 seconden voor een stoot nodig. Voor mij is dat normaal. Voor de finale was ik wel nerveus, maar als je zo snel speelt, heb je geen tijd om daar bij stil te staan. Het is lang geleden dat Wattana zijn laatste toernooi won. Hopelijk inspireert dit jonge Thaise spelers.

   

  "Mijn 139-break was fantastisch, mijn beste break ooit en dat in minder dan zes minuten. Daar ga ik vannacht nog van dromen."

   

  Holt bleef een beetje verweesd achter: "Ik hou van dit toernooi, al had ik nu toch liever een best-of-3 gespeeld", grapte hij. "Neen hoor, hier ver komen heeft niets met geluk te maken. Al wat je moet doen, is nooit aan een safety denken, geen enkele bal missen en nooit positie verliezen. Het is 10 minuten mentale waanzin."